Над 100 архитектурни паметници във Варна се нуждаят от спешен ремонт
Над 100 архитектурни паметници във Варна се нуждаят от спешен ремонт / DarikNews.bg, архив

През последните повече от 25 години броят на варненските сгради, които са паметници на културата, е намалял почти двойно и вече е около 650. Около 150 се нуждаят от спешен ремонт, а още толкова – от реставрация, заяви в студиото на Дарик Християн Облаков от Варненско историко-археологическо дружество „Наследство”. По думите му процесът на изчезването на паметниците на културата започва с държавно решение от 1987 г. , с което на много сгради е сменен статутът. Автентичността на други се унищожавала при ремонти и преустроявания.

„Няма неспасяема сграда, независимо от състоянието й всяка може да бъде съхранена. Паметниците на културата са освободени от данък с презумпцията, че собствениците им ще вложат парите за поддръжка. Ако собственикът нехае за състоянието на имота си, общините са длъжни да извършат ремонта за негова сметка под формата на кредит. По този начин съответната община става временен собственик на принципа на ипотеката, докато сумите не бъдат възстановени. Това предписание в закона се изпълнява успешно в Габрово, Пловдив и Бургас, но не и във Варна”, коментира Облаков. Като паметници на културата в лошо състояние той посочи изоставените сгради на Софийска банка до Областна администрация и на гранд-хотел „Империал” на площад „Независимост”.

Според Облаков варненската община трябвало да реставрира изгорялата сграда на някогашното турско консулство, намираща се на бул. „Приморски”. В тази част на града преди са се намирали всички дипломатически представителства, от които само това все още е запазено. Съборената „Картофена къща” все още се числи към списъка с паметниците да културата и собственикът й, който е строителен предприемач, трябва да направи  точно копие, добави още Облаков.