Мъжете се чувстват по-дискриминирани от жените
Мъжете се чувстват по-дискриминирани от жените / netinfo
Седем жалби за дискриминация са подадени във Варна от началото на годината. Това съобщи Кемал Еюп – председател на Комисията за защита от дискриминация. По думите му, сигналите за проявено неравноправие се увеличават с всяка изминала година. Докато през 2006 те са били 389, за миналата са 658, а само от началото на тази са подадени 300 жалби. Въпреки тази тенденция не може да се говори за разрастване на дискриминацията у нас, заяви Кемал Еюп.

Според него 40 процента от подадените сигнали са невалидни, а българското общество като цяло е толерантно. Най-често в страната ни хората се оплакват от дискриминация по етнически признак, като най-засегната е ромската общност. Според проведени през миналата година социологически проучвания, 60% от хората са на мнение, че има дискриминация. Това са най-вече младежите и висшистите. Любопитно е, че мъжете се чувстват по-дискриминирани от жените.

С 8-месечен проект “Дискриминацията е престъпление”, съфинансиран по програма на Европейската комисия, от Българското сдружение за личностна алтернатива целят чрез информационна кампания и иницииране на дебати да помогнат за развитието на едно толерантно българско общество, което да е пряко ангажирано с проблемите на дискриминацията във всичките й форми.

В проекта ще се включат осем български университета. От морската столица участие ще вземе Варненският свободен университет. Целевите групи на инициативата ще бъдат млади хора, жени, малцинства, застрашени от дискриминация, лица в неравностойно положение и широката общественост.

Популяризирането на националните и европейски закони срещу дискриминацията ще бъде един от основните акценти на информационната кампания и дебатите.

Част от проекта е информационният семинар по проблемите на дискриминацията, който ще се проведе утре в 10 ч. в зала 307 на ВСУ „Черноризец Храбър”.