Варна бе домакин на международна среща по проект Аз бях жител на град Сталин. В него участват градове в Централна и Източна Европа, които в определен период са носили името Сталин. Освен Варна, това са румънският Брашов, унгарският Дунауйварос, албанският Кучова, германският Айзенхютенщадт и полският Катовице
Варна бе домакин на международна среща по проект Аз бях жител на град Сталин. В него участват градове в Централна и Източна Европа, които в определен период са носили името Сталин. Освен Варна, това са румънският Брашов, унгарският Дунауйварос, албанският Кучова, германският Айзенхютенщадт и полският Катовице / mystalintown.org
Когато Варна се казваше Сталин
94731
Когато Варна се казваше Сталин
  • Когато Варна се казваше Сталин
Откакто носи името Варна, градът само веднъж е бил преименуван. Това е станало през 1949 г., когато съществуващият от векове пристанищен град сменя името си на Сталин. Така градът се нарича близо 7 години, след което си връща старото име.

Българската морска столица е сред първите, които отстъпват името Сталин. Това става на 20 октомври 1956 г., след Априлския пленум на БКП. Град Сталин обаче все още фигурира в кръщелните на родените в периода декември’ 1949 – октомври’1956. Както и в други официални документи от тези странни 7 години от историята на Варна.

Заради смяната на името на града, варненци са били много затруднени при ваденето на визи. Много чужди държави не признавали преименуването и това налагало желаещите да пътуват зад граница да правят „совалки” между институциите. Затруднения са изпитвали адвокати и съдии, които се обърквали, особено при гледане на наследствени дела.

Това разказа пред Дарик Ганчо Минчев. Той е сред малцината варненци, които помнят отлично онези 7 години, в които Варна носи името на съветския диктатор. В дипломата на Ганчев от университета, пише, че се е дипломирал в град Сталин. Днес е на 86 години, а по онова време е бил радиоговорител.

Спомен отпреди 67 години: Как Варна бе прекръстена на Сталин


Смяната на името се извършва само за няколко дни, а повод е 70-тата годишнина на вожда на СССР. На 15 декември 1949 г., три дни преди рождения ден на Сталин, в няколко варненски завода се провеждат масови събрания на индустриални работници, на които единодушно е приета резолюция, с която се настоява Градският народен съвет да вземе решение за преименуване на Варна. Още същата вечер специална делегация отпътува с влак за София, за да занесе приетите документи в ЦК на БКП. Обявяването на новото име на Варна става на 20 декември с грандиозен митинг на площад „Независимост". 

Новото име Сталин сменя Варна във всички официални документи и на публични места. Йосиф Висарионович става първият почетен граждани на град Сталин, само ден след като древният морски град получава името му. Културните дейци бяха най-недоволни от преименуването, спомня си младият тогава радиожурналист.
 
Спомня си, че преименуването струва на града няколко милиона лева. „Беше много скъпа тази операция. Сменят се печати. Сменят се документи. Табели на магазини и учреждения – всичко трябваше да се подмени, а това струваше пари. Това обаче беше култ към личността”, връща още лентата назад бившият журналист.

„Чужденците си знаеха, че това е Варна. Нашите хора се опитваха да внушат, че вече градът е Сталин и няма да се върне никога старото име. И по тази причина заличаваха всяка следа”, изтъкна варненецът.

Жителите на града така и не успяват да свикнат с новото име. И продължават да наричат себе си варненци.

Общински съветник: Сталин и Георги Димитров са престъпници, не трябва да са почетни граждани на Варна

Материалният израз на смяната на името на града представлява и паметникът на Сталин на входа на Морската градина (днес там е слънчевият часовник). Със 6-метровия гипсов монумент на съветския грузинец, загледан към града, и паметника на Стефан Караджа на Севастопол е свързан един от вицовете навремето, за разказването на който е имало и наказания.
 
„Стефан Караджа е с пищовите, а Сталин – с крачка напред, върви право срещу него. Вицът беше такъв, че Стефан Караджа казал на Сталин: Нито крачка повече напред! Ти в този град няма да влезеш”, спомня си още Ганчо Минчев. 

С паметника на мустакатия генералисимус е свързан и един от любопитните му спомени. Една сутрин статуята осъмва с каскет на главата. Започва спешно разследване, а милиционерите, пазили съседна сграда, са обвинени, че не са успели да предотвратят гаврата.
 
За времето, когато Варна е носила името на Бащата на народите, по улиците днес напомнят само стари капаци на канализацията, произведени в град Сталин. А Йосиф Висарионович все още е почетен гражданин на Варна. 

Още за живота във Варна през годините, когато градът се казва Сталин, ще откриете в аудио зоната.