/ БТА
Изложба, подредена в Регионалния исторически музей (РИМ) във Варна, разказва 120-годишната история на Археологическото дружество в града.

БТА

Археологът Владимир Славчев посочи, че идеята е експозицията да стане постоянна. В нея са включени личното бюро на Карел Шкорпил, много документи, лична кореспонденция и снимки, правени през годините от ентусиастите-членове на дружеството.

Община Варна с награда от БХРА за принос в развитието на туризма

В изложбата е и фотосът на братята Карел и Хермин Шкорпил, по който по-късно е изработен паметникът на двамата чехи, който е пред сградата на РИМ. Акцент в изложбата е куб, разказващ за живота и делото на братята Шкорпил.

БТА

"Всеки материал е снабден с QR код и когато посетителят го сканира с телефона си, получава достъп до много по-подробна информация за темата, която го е заинтригувала. Данните върху куба са на база новата книга на Наталия Енева "Чувство за историчност", посветена на братята, а идеята за използването на възможностите на новите технологии и техническото оформление е дело на Петър Атанасов", допълни Славчев.

БТА

"Това е вторият куб с QR кодове", допълни Атанасов. По думите му първият е поставен в Аладжа манастир. Специалистът по нови технологии уточни, че предстои да бъде създаден още един куб, в който информацията ще бъде обвързана с 3Д технологиите.

Основата на музейното дело във Варна е поставена още преди Освобождението от османска власт. По-късно, през 1887 година група учители от Мъжката гимназия в града под ръководството на Карел Шкорпил и Анани Явашов създават Дружинка за събиране на археологически материали от околностите на Варна.

БТА

През следващата година Общинският съвет взема решение да се уреди музейна сбирка към Градската библиотека. Официално Варненското археологическо дружества е създадено на 12 декември 1901 година.

Още на учредителното му събрание се взема решение за организиране на градски музей, който да издирва, съхранява и изучава паметниците от миналото на Варненския окръг. Пет години по-късно е открит Окръжният музей.
БТА