Иван Георгиев: На път сме към нова България, затова гласувайте с номер 8, за да довършим започнатото
Иван Георгиев: На път сме към нова България, затова гласувайте с номер 8, за да довършим започнатото / Предизборен щаб

Създателят на първото по рода си приложение за електронно гласуване е кандидат за народен представител на първата партия, родена от протестите и социалните мрежи във Варна.

Иван Георгиев (38 г.) е роден и живее във Варна. Магистър е по микроелектроника от Технически университет – Варна, занимавал се е с виртуализация, мрежови технологии и администрация. Собственик е на бутикова компания за уебиновации, която управлява заедно със своя брат. Иван е заместник-председател на ПП „Нова България“ и едно най-свежите попълнения на политическата сцена, което на 5 октомври участва в парламентарните избори под номер 8 в бюлетината. Работи активно в полза на българите в чужбина и може би най-популярният му проект е приложението за електронно гласуване BGVot, което позволява на съгражданите ни от всяка точка на света да дадат мнението си по важни за обществото теми.

Иван, защо млад човек, технократ, реши да се занимава с политика?

Винаги съм се интересувал от това, което се случва в България. Пръст в това има и работата ми, която също ме е научила да бъда винаги в течение с всичко, което става по света. Политиката е огромна неизследвана територия за младите хора в България, защото до момента старата система не ни е допускала до нея. С помощта на интернет и новите технологии статуквото вече не е пречка, а само моментно препятствие. Вярвам, че всеки е длъжен да бъде полезен на обществото, според възможностите си. Знам, че имам воля и сила да се боря за истинска промяна в страната ни.

Защо точно „Нова България“?

Покрай протестите миналата година, в интернет се появиха хиляди политически страници и активисти. Следях повечето от тях, но особено впечатление ми направи каузата на „Политическа Промяна Сега“ – те правеха всичко онлайн и говореха за тази прозрачност на държавното управление, която на България така силно й липсва. Веднага се свързах с хората, които поддържаха страницата, няколко дни по-късно се срещнахме на живо и беше ясно, че ще работим заедно.

Знаете, че „Нова България“ стана партия в последствие и то не в резултат на някаква планирана конспирация, ха-ха, а защото огромна част от също така огромната й аудитория във Фейсбук го пожела.

С какво сте по-различни от останалите формации?

Както казах, нашата поява не беше самоцел, а по-скоро пожелание на хиляди българи, самото ни възникване ни прави уникални. В политиката обаче са важни резултатите и точно това ни прави различни. Ние нямаме лъскави и фантастични обещания, а конкретни цели, които сме си поставили и описали в един огромен документ, наречен „Стратегия за ускорен икономически растеж на България“. Там правим цялостен анализ на ситуацията в страната, показваме най-сериозните й проблеми и финансовите им измерения и отговаряме на тях с конкретни мерки и предложения, които могат за броени години да върнат България „в играта“, и то в международен план.

Различни сме и заради факта, че това наистина е политически дебют, ние не сме обременени от старата система, напротив, готови сме да се изправим срещу нея като започнем от най-големите рани на България, а именно корупцията и унищожената ни съдебна система.

И как ще го направите?

Най-важната стъпка е пълната дигитализация на държавното управление. Това ще осигури прозрачността, за която винаги сме си мечтали – всяко действие на правителството, което и да е то, ще бъде на един клик разстояние. Да не говорим колко ще се олекоти тромавата бюрокрация и колко позитивно ще повлияе на всяка система в страната.

А BGVot?

Приложението BGVot е показно колко лесно е да променяш нещата, които не харесваш в държавата си. Апът е резултат от работата на един много малък екип интернет специалисти, но в същото време е изключително мощен онлайн инструмент. BGVot е не просто алтернатива на поръчковата социология, а огромна стъпка към въвеждането на електронното гласуване в страната.

Основното ни вдъхновение са празните изборни секции, нежеланието на младите да гласуват и, не на последно място, всички българи в чужбина, които са лишени от изконното си, демократично право на глас, заради законовите недомислици.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.