Хранителните инспектори засипани със съдебни дела след случая с антракс
Хранителните инспектори засипани със съдебни дела след случая с антракс / снимка: Sofia photo agency, архив

Всички действия на Областната дирекция по безопасност на храните след случая с антракс във Варненско миналия юли са били обжалвани в съда. Това съобщи шефът на дирекцията д-р Златина Димова.

Мъж почина от антракс във Варненско

Най-много жалби в съда е внесъл собственикът на транжорната в кв. „Аспарухово", където бе разфасовано месото от заразената крава. На първа инстанция ЕТ „Дари - Пламен Илиев" е спечелила делото по повод заличаването на транжорната от регистрите на Агенцията по храните. От институцията обаче са обжалвали пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за февруари догодина, посочи д-р Димова.

Все още няма произнесено съдебно решение по други две дела. Шест съдебни заседания са проведени до момента по повод санкцията от 10 000 лева за управителя на обекта. На 21 септември в Райония съд във Варна предстои следващото съдебно заседание.

По жалбата срещу заповедта за спиране експлоатацията на обекта са проведени 4 заседания. Транжорната, която е единствен обект на фирмата, продължава да не работи.

„От септември миналата година аз и моите колеги всеки месец, някой път и по два пъти в месеца, ходим на съдебни дела. На тях ние сме в позицията на защитаващи се, защото лицето е завело дела срещу дирекцията", отбеляза д-р Златина Димова.

Спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу антракс във Варна

Срещу ОДБХ-Варна има заведено и четвърто дело. Съпругата на починалия собственик на животновъдния обект в село Млада гвардия е несъгласна със санкцията от 1500 лева, наложена за това, че за агонизирането на кравата не е бил уведомен ветеринар, какво е изискването по закон.

На първа инстанция наказателното постановление е било потвърдено като правилно и законосъобразно. В съда обаче са били изказани съмнения, че човекът е починал от антракс, сподели шефът на варненските хранителни инспектори.