/ / Thinkstock/Getty Images
Киселото зеле е естествен пробиотик
Доц. д-р Миглена Георгиева
99807
Доц. д-р Миглена Георгиева
  • Доц. д-р Миглена Георгиева
Разпространението на вирусните инфекции през зимата при децата е много голямо, тъй като в големия град малчуганите са организирани – посещават ясли, детски градини и училища. Това обясни в интервю за Дарик доц. д-р Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника във варненската болница „Св. Марина“. 

Вече започнаха имунизациите против грип

Изтъкнатият педиатър и гастроентеролог отправи съвет към родителите – ако детето е с белези на инфекция като висока температура, хрема и лека кашлица, е по-добре да остане 3-4 дни у дома.

Завеждането в колектив на дете с остра вирусна инфекция гарантира, че съседните около него деца ще се заразят и заболеят. А за болното дете не е добре да ходи на ясла или градина, защото емоционалното и физическото натоварване, което изпитва в детското заведение, е голямо и пречи на бързото му оздравяване.

Доц. Миглена Георгиева: Кърменето повишава IQ на детето

Хомеопатични и хранителни добавки като коластра, пробиотици, бета глюкани и поливитамини са подходящи като протекция срещу вирусите. За често боледуващите деца се прилага и профилактика с химиопрепарати, което обаче трябва да се преценява от лекуващия лекар. 

Добре е децата до 6-годишна възраст,  възрастните с хронични заболявания и работещите в детски и здравни заведения да си направят противогрипна ваксина. След слагането й не се наблюдава повишена заболяемост, а само няколко дни неразположение, което не е притеснително. Ваксини от миналата година не се препоръчват, тъй като всеки сезон щамовете на грипа са различни, уточни доц. Георгиева.

Доц. Миглена Георгиева
medinfo.bg

По това време на годината децата трябва да се хранят по-често със зеленчуци, богати на витамин С като цитруси, червени пиперки и моркови, висококачествено червено месо и храни, богати на сяросъдържащи вещества като карфиол, зеле и борколи.

През зимата се препоръчва и консумацията на бобови изделия, които са богати на минерали. Хубаво е в менюто на децата и родителите два пъти в седмицата да има риба, ядки и зехтин. 

Киселото зеле е естествен пробиотик и също е добре да присъства на трапезата през зимата. Преди консумация обаче трябва да е добре промито и ситно нарязано. 

150 мл червено вино на ден при възрастните хора се препоръчва за подобряване на имунитета и състоянието на кръвоносните съдове, посочи гастроентерологът.

Целият разговор с доц. Георгиева е в прикаченото аудио.