„Червеното” море било заради цъфтеж на фитопланктон
„Червеното” море било заради цъфтеж на фитопланктон / Дарик Варна, архив

Цъфтеж на фитопланктон е причина за оцветяване в червено на водата край Морска гара във Варна. Това показва анализът на взетите проби, съобщават от Басейнова дирекция-Варна.

Според становището на Института по океанология към БАН, секция „Биология и екология на морето", в наблюдаваното петно се съдържа обем на неидентифицираното замърсяващо вещество около 1,5 куб.м. Резултатите показват наличие на зоопланктонно съобщество, което е представено с ясно доминиране на видът Noctiluca scintillans (над 1х106 екз.м3), около 65 % от пробата и ясно показва цъфтеж на фитопланктон.

Сравнително високата температура на морската вода за този сезон и отсъствието на вълнение са вероятна причина за развитието на вида. Показателно за този процес е и ниското съдържание на разтворен кислород. Цъфтежът на N. scintillans често води до силно розово-червено или оранжево оцветяване на водата, каквото е отбелязано при сигнала. Видът е космополит и е широко разпространен в студени и топли води на крайбрежието. Той е нефотосинтезиращ организъм, хранещ се с фитопланктон, зоопланктон и детрит.

Според океанолозите тези резултати дават информация за моментното състоянието на планктонната фауна, но не могат да бъдат единствени за изказване на окончателно мнение. За оформяне на научно обосновано становище по екологичния казус се налага анализиране на данните от фитопланктонните и химични проби, налични в Института по океанология.

Оцветяването на морето в необичайния червен цвят бе регистрирано на 13 януари. Петното бе с площ около 50-60 м2 . Не бяха открити измряла риба и медузи. От взетите проби червеникава вода на място бяха отчетени температура на водата: 8 градуса, ръждиво-червен цвят и водороден показател PH-8.03. Допълнително беше изследвано съдържанието на разтворения кислород, биологично потребен кислород и желязо.

Петното бе почистено с помощта на нефтосъбирач.

Опитни морски специалисти заявиха, че за първи път виждат замърсяване на морето край Варна с подобен цвят.