/ Община Казанлък
Министър Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък и на Шипка
Започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ в Шипка за паметник на културата. За това съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Той уточни, че към момента сградата на читалището не може да бъде възстановена, тъй като е частна общинска собственост. Едва след получаването на статут на недвижима културна ценност читалището ще може да кандидатства за финансиране и по програми към Министерството на културата.

По-късно днес в гр. Шипка министър Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка - Василка Панайотова, както и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

От дни във Фейсбук се разпространяват кадри на разрушената вън и вътре сграда. Заради разрушенията читалището е изоставено от местната общност и културните дейности вече 20 години се провеждат в друго помещение, в друга сграда.

Междувременно сградата продължава да се руши.Читалището в Шипка е строено през първите 30 години на миналия век, с изключителното участие на доброволци. Завършено е по царско време и на практика открито през 1934 година.