За честта на едни 3 664 979,30 лв./или записки по случило се/
За честта на едни 3 664 979,30 лв./или записки по случило се/ / netinfo

Чия е отговорността за създадените предпоставки за нищожност на договора, сключен между Община Казанлък и фирма „Тракия Трейд" и ощетяване на обществения интерес на гражданите с провеждането на конкурса за продажба на имота на мястото на бившата Инфекциозна болница в Казанлък?
Това попита кметът на Казанлък Галина Стоянова,на последното заседание на Общинския съвет в града, в отговор на отправен въпрос към нея от групата съветници на БСП в местния парламент.

Социалистите попитаха кмета на Казанлък „вярно ли е, че по обявен за нищожен договор между Общината и фирма „Тракия трейд" текат лихви от порядъка на 1000 лева на ден, както и защо Общината не позволява на фирмата да запълни изкопа и да предаде имота във вида, в който го е получила? Според БСП съветниците, само за лихви ежегодно дългът на Общината към купувача на имота расте с нови 350 хиляди лева. Пари, които следва да излязат от местния бюджет и да ощетят гражданите на общината.
Теренът, обект на питането се намира в идеалния център на Казанлък и е известен като „дупката на Старата болница".


Въпросът на БСП съветниците породи бурна дискусия. Отношение по нито един от повдигнатите от кмета Галина Стоянова въпроси, не взе бившият кмет на Казанлък Стефан Дамянов, в чийто мандат е сключен обявения за нищожен впоследствие договор. Дамянов, който в качеството си на кмет през 2007 година подписва договора за продажбата на терена от 6 декара в центъра на града, не отговори на Галина Стоянова защо не връща или не обжалва решението на Общинския съвет, след предупреждението на тогавашния главен архитект, че то противоречи на закона, а подписва договор с нищожен предмет? И защо след срока от 12 месеца не е развалил договора като неизпълнен?


Според запознати, спорният казус с договора се заплита още при вземането на решение от страна на Общинския съвет от мандат 2003-2007 година за провеждането на конкурса и условията по него. При дебатите за бъдещата сграда, която следва да се построи след провеждането на конкурса и спечелването му, виден общински съветник тогава от Групата „За борба с корупцията" предлага бъдещата сграда да е по-голяма и на повече площ. Още тогава главният архитект по него време Николай Николов възразява заради съществени противоречия със ЗУТ и заявява, че това не може да стане. Общинският съвет тогава обаче не взема под внимание предупрежденията му и гласува новите предложения.


Историята на продажбата през 2007-ма година на апетитния терен със стари сгради в него е интересна и с доста неизяснени към момента мотиви, станали повод за предявени претенции от страна на купувача фирма „ Тракия трейд" за връщане на 3 664 979,30 лева. Сумата е формирана на база платената стойност на имота, пари за проекти, разноски по дела и законни лихви до момента.
Намеренията на купувача, в лицето на старозагорската фирма „Тракия трейд" е на мястото да се построи първият в Казанлък МОЛ с различни развлечения.
Конкурсът за продажбата на терена се провежда през октомври 2006-та година при разширен състав на конкурсната комисия, която се председателства от Васил Самарски, който към него момент е и председател на Общинския съвет в Казанлък. / 2006-та година/. И тогава, и днес Васил Самарски е категоричен, че конкурсът се е провел „изключително прозрачно и блестящо". Думите на Самарски са потвърдени и от ВАС, където се обжалва конкурса от 5, от общо явилите се на него 7 фирми. Договорът се сключва на 1-ви август 2007 година. „Тракия трейд" печели конкурса и заплаща за имота 1млн. 800 хил. лева. Заедно с други такси, общата платена цена за имота е 2 млн. и 200 хил. лева., като в сумата влизат други разходи, платени по вписванията на сделката и 200 хиляди лева за изготвяне на проект за сградата. Сред условията, които продавачът на терена, в лицето на Община Казанлък записва в договора, е в 6 месечен срок да се внесе проект за бъдещата сграда и съборят старите сгради на Инфекциозното отделение. Ако „Тракия трейд" не изпълни тези условия, я грози неустойка в размер на 50% от стойността на имота или 1 млн. и 100 хиляди лева, твърди пред Дарик Тодор Колев от „Тракия трейд". В самия договор се вписва и законната ипотека върху терена. Подписването на договора през 2007-ма година е съпроводено с подобаващо за целта медийно отразяване, режат се ленти, разбива се шампанско. Два месеца след това са местните избори в Казанлък, които се печелят отново от Стефан Дамянов като кмет.


Междувременно става ясно, че Община Казанлък не издава строително разрешение на купувача за започване на строителство, независимо от направения вече изкоп, от който са изнесени 1800 камиона пръст.На Експертен съвет в Община Казанлък тогавашния главен архитект Николай Николов възразява срещу етажността на бъдещата сграда, предвид противоречия със ЗУТ. 5 години по-късно в решението си Старозагорският съд пише: „Община Казанлък не е издала строително разрешение, тъй като заложените в договора задължителни параметри за изграждане на комплекса противоречат на посочените по-горе разпоредби на чл. 108 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Както се установи от заключението на съдебно-техническата експертиза, съгласно действащите ОУП и ПУП към момента на извършване на конкурса и сключване на договора за покупко-продажба по посочените по визата за проектиране параметри не е възможно да се извърши строителство. Предвижданията на ПУП, одобрен със Заповед № РД-02-14-192/27.02.87 г. за процесния имот, както към датата на сключване на договора и провеждане на конкурса, така и към днешна дата, са за застрояване на двуетажна масивна сграда."


Междувременно, докато вървят споровете между Община и купувач, не са правени постъпки за промяна на ПУП в спорния район. Купувачът също не е внасял подобни искания. Няма инициирана и промяна на Общия устройствен план от страна на общинската администрация.

7 години по-късно върху терена на Старата болница продължава да зее изкоп. Мол няма и няма да има. Поне в обозримо бъдеще. Причината: През месец май 2012 година Старозагорският окръжен съд обявява договора, сключен между Община Казанлък и „Тракия Трейд" през 2007-ма година за нищожен. Основният мотив е, че конкурсната документация за продажбата на терена и изграждането на сграда 7+2 етажа не отговаря на ЗУТ, който регламентира в този ПУП застрояването на двуетажни масивни сгради. Съдът излиза с това становище само година, след като купувачът завежда дело срещу Община Казанлък. След решението на Съда от Общината предлагат на „Тракия Трейд" да подпише протокол за предаване на имота. От фирмата се съгласяват, но при условие, че общината поеме ангажимент за връщане на платената сума или ако Общината се съгласи „Тракия трейд" да запълни изкопа. Последното предложение от старозагорската фирма правят 3 пъти.


От общината отказват да приемат условията на фирмата. Същевременно двете страни се споразумяват спора им да бъде отнесен и да продължат да търсят правата си в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. Мотивите за това им решение, според Тодор Колев, са че таксите, които се плащат там са значително по-малки и сроковете по-къси. В конкретния случай става дума за такси от порядъка на 40 хиляди лева.
На иска на „Тракия трейд" за 2мл. 200 хиляди лева и полагащи се лихви, община Казанлък отговаря с реципрочно искане за 600 хиляди лева. Парите са за запълване на изкопа, направен незаконно и без строително разрешение от страна на „Тракия трейд". От фирмата не приемат цената с аргумента, че разходите по запълването на изкопа са не повече от 155 хиляди лева. Направената техническа експертиза също потвърждава подобна сума. Разговорите по въпроса забуксуват и в момента са на фаза тройна експертиза, след като е направена и геоложка.


Към днешна дата от „ Тракия трейд" са категорични, че Община Казанлък разтакава умишлено делото. То е висящо в Съдебната палата на Търговския арбитраж. Има насрочено ново заседание по него за май тази година.


Съветниците от БСП също упрекват кмета, че с бавенето по казуса се трупат нови лихви, които ощетяват гражданите. Юристът в групата на БСП Моника Динева дори попита кмета, защо не обяви за продажба терена, след като Съдът вече е обявил предишният договор за нищожен и с получените от новата сделка пари се разплати по иска на „Тракия трейд".


Този имот не е свободен за продажба, заяви кметът на свой ред Галина Стоянова. Кметът на Община Казанлък е категоричен, че ще брани интересите на гражданите на общината и ще търси отговор на въпроса „ чия е отговорността за ощетяване обществения интерес на гражданите с извършената сделка?" Според Стоянова, „основното важно са не лелеяните лихви, а сумата над 3 милиона лева и как тя се е формирала .Борбата на Общината е да намалим иска на фирмата, категоричен е кметът на Казанлък, като допълни, че това е и причината да не позволява да се запълни направения изкоп от фирмата. Тя призова журналистите да използват отправените към нея питания от съветниците на БСП и да потърсят отговорите на поставените въпроси.
На свой ред общинският съветник от БСП Васил Самарски заподозря кметът Галина Стоянова в споразумение с фирма „Тракия трейд" заради прехвърлянето на спора в Търговския арбитраж и то без уведомяване и решение от страна на Общинския съвет.
В случая няма нужда от санкцията на Общинския съвет, заяви за Дарик Тодор Колев от „Тракия Трейд".


За спорната продажба, по-малко от година след избирането й за кмет, през 2012 година Стоянова подава сигнал до Районната прокуратура. Има образувана досъдебно производство за начина на провеждане на конкурса от 2007-ма година и установяване на незаконни действия. Към момента производството не е приключило.
Пред общинските съветници кметът на Казанлък заяви, че очаква справедливо решение, за да стане ясно какви са били действията на всички страни по сделката.


Мълчалив по казуса към момента е човекът, който знае може би твърде много- бившият кмет на Казанлък Стефан Дамянов, в чийто в мандат става въпросната продажба. Дамянов отказа да отговаря на отправените публично въпроси от настоящия кмет, така и на въпросите на журналисти. Решението по казуса предстои. Със сигурност няма да е през май.
До тогава, а и вероятно и след това юридическият спор ще продължи да трупа и законни лихви.