/ община Стара Загора
52-ма ще бъдат учениците, разпределени в две паралелки, които ще се обучават от новата учебна година в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи.

От 2022: Чистят учебниците по точните науки от излишни понятия за зубрене

За директор на новото училище е избрана Мая Найденова, която е била зам.-директор на СУ „Максим Горки“ и преподавала в ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора. Започва ремонт на сградата на бившето Първо основно училище, в което ще се помещава новата гимназия, информира кметът Живко Тодоров, който изрази надежда строително-монтажните дейности да приключат до 3 месеца.

В училището ще се приемат ученици след седми клас от цялата страна, а до завършването на общежитието в гимназията, те ще бъдат разпределени в останалите общежития в града.

Амбицията на администрацията е, в следващите години да има по шест паралелки на випуск. План-приемът в новата гимназия е утвърден от министъра на образованието Красимир Вълчев, който се срещна с кмета Тодоров, ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков и областния управител Гергана Микова.

На срещата бяха обсъдени перспективите пред висшето училище, новите IT специалности и необходимостта на бизнеса от тях. Новите реалности изискват и необходимост те да бъдат изучавани и се радвам, че старозагорските институции и бизнеса се обединиха и подкрепиха идеите ни, посочи кметът Тодоров.

Подписано е и споразумение за сътрудничество с Тракийския университет, където се откриват нови специалности в областта на компютърните науки. Според министър Вълчев симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел, който се прилага и в Стара Загора като целта е градът да стане център за развитие на информационните технологии. Бъдещето на висшето образование е подчинено на т. нар. мрежов модел, който изключва възможността университетите да бъдат концентрирани само в столицата, добави още образователният министър.

Той изрази надежда новата учебна година да започне присъствено. "Няма по-добро обучение от това. Електронното обучение ще остане наша аварийна алтернатива. Ние предложихме промени в Закона, които ще го позволят, но тъй като пандемичната ситуация продължава, следващата година ние ще бъдем готови с различни варианти на превключване.

МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година

Това, което в други държави направиха с частично присъствен процес, не дава достатъчно аргументи да бъде избрано. Причината е, че ползите за децата са малко, тъй като е много трудно за реализация в нашата действителност. Годината ще започне на 15 септември".

От новата учебна година министърът препоръчва всички училища да работят с т.нар. Електронна образователна платформа. Ако се наложи да работим отново в електронна среда, училищата няма да имат причина за оправдание за различния подход, който се прилага, посочи още образователният министър.

С нови осем специалности, сред които „Информатика и компютърни науки“ и  „Комуникационна и компютърна техника“, посрещат учебната година и от Тракийския университет.

Вече са подписани договори за сътрудничество с ППМГ „Гео Милев“  и новата гимназия, а от есента в Стара Загора ще отвори врати и Лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите.