Стотици отнесоха Благодатен огън в домовете си
Стотици отнесоха Благодатен огън в домовете си / Радка Минчева
Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В този ден се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. Днес също могат да се боядисват яйца. В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с "Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне.  Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

За 15-ата поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ Яков от Северна Македония.  Делегацията ще се води  от Старозагорския митрополит Киприан. 

Очаква се връщането на българската делегация у нас да е към 20.00 ч. на 27 април, на ВИП залата на летище "София", където ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Церемонията по посрещането на Благодатния огън в Стара Загора е от 23 часа на площада пред общината.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.