Чирпанлиевата къща
Чирпанлиевата къща / НЧ Светлина
В навечерието на Националния празник 3 Март, в Етнографски музей "Чирпанлиева къща" в град Шипка ще бъде открита изложба, която ще представи чеиза на шипченката.

Експозицията събира ръкоделия от гардероби и сандъци на шипченки, част от техните лични чеизи, както и експонати от постоянната колекция на музея. Идеята се ражда по повод 8 март, но изложбата ще бъде открита по-рано, за да може гостите на града, дошли за националния празник, също да имат възможност да я видят.

Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ ще извади от своята колекция и типичната шипченска носия, в която е събран специфичния израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-ти век.

„Нямаше телевизори… нямаше телефони….“  Така започват разказа си повечето жени от Шипка, когато ги попиташ кога и как са правели своя чеиз. Домашно тъкани кърпи, пешкири, бродирани възглавници и ковьори, всякакви форми каренца и покривки, изплетени с много желание и труд, каренца от тюл бродирани с копринен конец, черги, одеала… бродирани ризи, сукмани, плетени чорапи, тъкани престилки…. или всичко необходимо за обличане на бъдещия дом и домочадието, което младата девойка е изработвала с години и принася като дар в новия си дом.

За съжаление, в днешно време, изработването на чеиз е почти забравено. Той се предава от поколение на поколение, от баба на внучка или от майка на дъщеря, но днес младите девойки или не се интересуват от ръкоделие, или нямат достатъчно време за подобни занимания.

Изложбата се открива на 2 март от 18:30 часа в в Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“,
гр. Шипка, ул. „Христо Патрев“ 43.

Изложбата ще може да бъде посетена до края на месец март, а организатори са НЧ "Светлина - 1861" и Кметство гр. Шипка.