Узакониха увеличението на билетите в Казанлъшко, но с 10%. Двете  местни власти се събраха  на една маса
Узакониха увеличението на билетите в Казанлъшко, но с 10%. Двете местни власти се събраха на една маса / Иван Бонев

С 10% се увеличат цените на билетите в автобусния транспорт в община Казанлък , считано от 20-ти февруари, като се приема и предварително изпълнение на завишението. Кметът на община Казанлък се задължава да подпише и анекс с Консорциума от транспортни фирми, извършващи обществен превоз на пътници.
Това решиха общинските съветници на Казанлък с 20 гласа „за" , 11 „въздържали се" и гласовете на двама „против" след най- дългите дебати досега от началото на този мандат на местния парламент.
Въпросът предизвика много дебати поради късното внасяне на точката в дневния ред на заседанието, късно в неделя вечер, по чл.64 от Правилника на Съвета. Въпросът за исканото увеличение на цените не е разглеждан в постоянните комисии на Общинския съвет, по въпроса не е събирана и водещата комисия- по транспорт, въпреки че писмото с уведомление за предстоящото увеличение на цените на билетите е внесено още на 11-ти януари в общинската администрация от страна на превозвачите. До този момент официална реакция на общината в Казанлък нямаше.


По въпроса кметът на Казанлък Галина Стоянова бе упрекната от съветници, че прехвърля горещия картоф на тях, с внасянето на две противоложни решения и сама не знае какво да предприеме в създалата се вече ситуация.
Решението на съветниците идва постфактум, след като още през миналата седмица автобусните превозвачи на практика увеличиха цените на билетите в градския и междуградския транспорт средно с 20%, като за някои линии билетите са увеличени с 13%, а при други с 23%. На база това увеличение градският билет в Казанлък стана 80 стотинки , при досегашни 70 стотинки.
Не е ясно как консорциумът от транспортни фирми, въвел вече едностранно увеличението на билетите, преди дебат и решение на Общинския съвет, но месец след като са депозирал в Община Казанлък уведомителното си писмо за исканото предстоящо увеличение, ще реагира на решението на казанлъшките съветници. На практика общинската управа е длъжна да постигне споразумение с превозвачите, тъй като на етапа няма друг полезен ход: договорът с консорциума изтича през септември тази година, готовност за сключване на нов с други превозвачи няма.
Ако не се стигне до споразумение и фирмата не се откаже от въведените вече със заповед на управителя нови цени, то въпросът може да стигне до съд,


Повечето съветници, участвали в дебатите бяха категорични, че най- вероятно мотив за исканото увеличение има, тъй като разчетите на фирмата- превозвач показвали, че разходите за горива са 70% от всички разходи на Консорциума.
Зам. кметът по въпросите на транспорта и строителството Даниела Колева е изразила становище пред съветниците, че на практика увеличено трябва да е 40, а не 20%.
Представители на опозиционните партии и групи в Общинския съвет на Казанлък упрекнаха кметът Галина Стоянова, че от началото на мандата й само се вдигат такси, данъци и се орязват разходи в различни сфери., без компенсации за най- уязвимите групи. Упрекът дойде след като преди това съветниците, с гласовете на мнозинството от ГЕРБ, не приеха предложението на бившия кмет за субсидиране на пътуването в градските и междуградски линии с 50% за ученици и пенсионери до 75 години и на 100% за пенсионери над 75 години. За тази цел в бюджета следваше да се заделят 320 хиляди лева.


Преди това съветниците с мнозинство приеха на второ четене бюджетът на община Казанлък. В политическо изказване председателят на групата съветници ан БСП и бивш председател на Общинския съвет в града Васил Самарски упрекна управляващите от ГЕРБ, че предлагат бюджет на разрухата, а не на градежа, с каквито обещания са дошли на власт. Този бюджет, който вие предлагате коренно се различава от водената досегашна политика в общината. В този бюджет няма градеж, какъвто ни обещавахте, има само разруха, заяви Самарски от БСП. Мотивите на ГЕРБ рухват един по един, каза още социалистът. Той упрекна Стоянова и нейния екип,че във всички сфери има орязване на средствата, както и че няма нищо ново по отношение на обществените поръчки. Мотивът на Самарски затова бе сключен наскоро нов договор с досегашната фирма- доставчик на горива, за която предишния общински съвет сигнализира Прокуратурата за високите цени на горивата. На свой ред Стоянова възрази на упреците, с мотива, че ако той бил на нейно място щял да е много по-остър. Стоянова заяви, че е принудена да прибегне до тези мерки, тъй като общината е оставена в пълна разруха. Ще градим от нищото, за да стигнем целите си, ще градим с правителството на ГЕРБ , каза кметицата на Казанлък.
По отношение на сключения нов договор с досегашната фирма- доставчик на горива за детските, училищни и социални заведения, кметът на Казанлък завия, че договорът е сключен на цени по-ниски от досегашните- вместо на 2,60 лева за литър, на 1,80 лева за литър.
Стоянова призова да не се спекулира и политизира по въпросите за градежа и цените.

В поискана реплика Самарски заяви, че самата Стоянова е била част от екипа, който обвинява, е рушил цели 6 години. Той я призова да не се разграничава с лека ръка от управлението, с което е била тясно свързана в качеството й на общински шеф по образованието, а по-късно и като секретар на администрацията.
По повод упреците, отправени към предишната кметска управа и разрухата, оставена от нея във всички сфери, по думите на Стоянова, бившият кмет на Казанлък Стефан Дамянов бе категоричен: С оправдания никога далеч не се е стигало. Той изрази недоумение, че когато е тръгнала към общинската власт Галина Стоянова е следвало да се запознае със състоянието на общината. Дамянов отново определи разпространената от общината справка за наследените стари задължения като „некоректна" и призова новата власт и кметът да направят повече.
Ще ви ръкопляскаме, каза Стефан Дамянов.


На присъстващите по време на заседанието направи впечатление и събраните вече в една досегашни две маси - на общинското ръководство и на общинския съвет в един президиум на общинската власт