Раят е за добрите, за лошите - всичко, което поискат
Раят е за добрите, за лошите - всичко, което поискат / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Раят е за добрите, за лошите - всичко, което поискат
30649
Раят е за добрите, за лошите - всичко, което поискат
  • Раят е за добрите, за лошите - всичко, което поискат

Добрите момчета отиват в рая, лошите, където си искат. Тази крилата фраза обобщава абсурдната ситуация, в която виновните не се наказват, а напротив, получават девиденти.

В първообраза на човека е заложена и неговата греховност. На днешния религиозен празник Петровден се почита паметта на Светците Петър и Павел. Според народната митология двамата последователи на Христос са били братя и когато си поделят света, на Св. Петър се паднало да държи ключовете от рая, да пропуска праведните, да отпраща грешните, да бъде съдник на човешките грехове, справедлив и неподкупен. Казват, че дори собствената си майка не пуснал в рая, защото била алчна и лоша жена. Такава неподкупност я има само сред светците, убедени са старозагорци. Те са единодушни, че задачата на Свети Петър като съдник на човешките грехове не е лесна. От една страна това се дължи на неброимото разнообразие от грехове и от друга на застрашената от изчезване човешка съвест.

"Лъжата е навсякъде. Няма измъкване от този грях. Лъгаха ни, че ще увеличат пенсиите, залъгват ни с кисело мляко без мляко, продават салам без месо, никаква съвест нямат", възмущават се анкетираните пенсионери.

Старозагорците са убедени, че наказания за безотговорното отношение на всички, които злоупотребяват с доверието на хората, трябва да има тук и сега. "На оня свят има кой да ги съди, но тук също трябва да си получат заслуженото", настояват недоволни граждани.

Дали раят няма да придобие статут на безлюдна и мечтана небесна територия, или все още има надежда за душите на грешниците? Както се казва, ще поживеем, ще видим. А докато настъпи моментът, в който ще се срещнем със Свети Петър пред портите на рая, трабва да живеем с мисълта, че има справедливост и възмездие, съветват старозагорци.

В прикачения звуков файл може да чуете какво още повелява традицията на Петровден и лесна ли е задачяата на Свети Петър - съдникът не грешниците.