Продължава разработването на комбинирана терапия срещу оксидативния стрес
Продължава разработването на комбинирана терапия срещу оксидативния стрес / DarikNews, Невена Божкилова

След тригодишна работа българо-индийски колектив от учени ще представят резултатите от опитите си да създадат лекарство, срещу оксидативен стрес, предизвикан от медикаменти и радиация. Българските партньори са специалисти от Медицинския факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Там се намира и единственият в страната Елекрон Парамагнитен Резонанс. В областта на медицината с този уред могат да се доказват свободни радикали и съответно стреса.

Около 40 учени, от които осем са индийци, ще се включат в утрешния уъркшоп, организиран от Медицинския факултет на старозагорския ВУЗ. Срещата е във връзка с финализирането на международния проект „Изследване на антиоксиданти срещу оксидативен стрес индуциран от медикаменти и радиация".

Конкретно учените са работили по създаването на продукт, който е комбинация от лекарство и антиоксидант, обясни проф. Веселина Гаджева: „Имаме вече готови, наречени с инициали, шифри - IBG20, IBG21, това са най-добрите от всички изследвани. От тук нататък ще изпитваме продукта с клетъчни култури и животни и чак след това с хора".

В Индия подобна субстанция под формата на капки и таблетки вече се приема от хора, но в минимални количества и няма странични ефекти. Но за да се лицензира подобен продукт, практиката показва, че са необходими около десетина години. Основната идея е да се създаде лекарство, което да предпазва и лекува при ядрена радиация.

Тази година Медицинският факултет към Тракийския университет празнува своята 30-годишнина. Юбилеят отчита и летоброенето на висшето образование под липите.

Оксидантен стрес - натрупване на свободни радикали в клетката, които увреждат липидите, протеините и други биомолекули. Свободните радикали възникват в организма като странични продукти на клетъчния метаболизъм. Те увреждат клетъчните мембрани, молекулите на ДНК и са основната причина за физиологичното стареене. Свободните радикали играят важна роля за възникването на рак, белодробни и сърдечно-съдови заболявания.