Освобождават 15 пенсионери от общинската администрация в Казанлък; бившият кмет - рекордьор по неползван отпуск
Освобождават 15 пенсионери от общинската администрация в Казанлък; бившият кмет - рекордьор по неползван отпуск / Иван Бонев

Най-вероятно от първи декември в община Казанлък влизат финансови ревизори от Министерство на финансите . Те ще правят пълна ревизия на предходния мандат, с цел да стане ясно защо не са били направени обещаните за гражданите неща. Това стана ясно днес на първата пресконференция на новоизбраната казанлъшка кметица Галина Стоянова.

Пълната финансова ревизия на общината за предходния мандат бе едно от предизборните обещания на Стоянова, в хода на кампанията. Това стана ясно в момента, в който от полицията бе съобщено, че срещу главния финансист на Община - Казанлък е образувано досъдебно производство за присвояване на 16 000 лева. Според събраната от разследващите до момента информация, Димитър Димитров е отклонил средства, предназначени за спортни дейности в Общината.

Каква ще е съдбата на финансиста на Община Казанлък , Стоянова не се нае да прогнозира, тъй като в качеството му на държавен служител, тя не може да предприеме нищо, докато по въпроса не се произнесе Прокуратурата. Пак оттам трябва да преценят и дали следва Димитров да бъде отстранен от работа докато тече разследването срещу него или не.

За момента е ясно, че Димитър Димитров в понеделник ще е на работа, тъй като предстои подготовката на новия проекто- бюджет на община Казанлък.
Разработката срещу главния финансист на община Казанлък е по стара жалба в Прокуратурата, възобновена преди дни.

Пред журналисти днес кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи също, че до края на годината по постигнато взаимно съгласие  ще бъдат освободени всичките 15 общински служители, работили по трудов договор към администрацията, навършили пенсионна възраст и придобили право на пенсия. Техните обезщетения ще отежнят бюджета на общината с 45 600 лева. Сред тях има и държавен служител с повече от 10 години стаж в общинската администрация като такъв, на който общината ще плаща 10 брутни заплати. Останалите ще получат обезщетения в по-скромни размери.

Значителни суми общинската хазна ще трябва да заплати като обезщетения за неизползвани отпуски на кметовете на населени места, част от които не успяха да се преборят за нови мандати. Без неизползвани отпуски са само кметовете на две от общо 19 -те села в общината- на Черганово и Копринка.

Рекордьор по неизползван отпуск е досегашният кмет на Казанлък Стефан Дамянов. Той не е не е ползвал нито ден от полагащия му се платен отпуск за последните четири години. Сумата, която ще получи като обезщетение е 8690 лева. След него е бившият вече кмет на Енина - Боньо Мирчев с отпуск за 7000 лева. Бившата кметица на Розово - 5000 лева. 5090 лева обезщетение за неизползван отпуск ще получи и зам. кметицата в екипа на Дамянов - Евгения Чернева.

На общинския бюджет догодина ще тежат и 400 000 лева, направени разходи, които МОСВ отказва да приеме по водния проект на кв. „Христо Ботев" в Казанлък. Решението е окончателно и е свързано с извършени дейности, които не са били заложени в проекта. 400-те хиляди общината трябва да възстанови в срок до 9-ти януари следващата година.

Проблемът е, че с тези си действия създаваме впечатлението, че не сме коректни", коментира казуса днес Галина Стоянова и подчерта, че подобни проекти подлежат на много сериозен мониторинг и подобни действия, като тези на предишната общинска управа не се толерират.

До края на този месец общината трябва да внесе документацията си за втория етап на проекта , включващ реконструкция на пречиствателната станция край Овощник, колекторът и канализациите в селата Енина и Крън. Вече е избрана консултантска фирма и проектант. „Имало е шест срещи на експерти от МОСВ с представители на общината и работещите по проекта. На тях експертите са останали с впечатлението, че общината няма ресурс за подготовка на цялата документация за всичките изброени дейности. Експертите са оценили подготовката на общината като стигащ само до етап пречиствателна станция, коментира Стоянова и допълни, че се прави всичко възможно за програма максимум в случая.

На среща с журналисти днес кметът на Казанлък съобщи, че няма нито лев от преведените през юли в общинската хазна над 2 млн. лева от фирма „ Би Си Ай" за строеж на фотоволтаична централа край казанлъшки села. С решение на предходния вече Общински съвет парите от тази сделка следваше да се разходват от новия кмет на Казанлък. Въпреки това бившият вече градоначалник Стефан Дамянов с тези пари е разплатил строителни дейности, извършени в общината през 2008-а, както и дължими от една година средства в размер на 300 000 на фирмата „Пи Си Ай" за асфалтиране в града.

Заради тежкото финансово състояние и дългове за над 4 млн. лева, цел икономии в общинската хазна, от понеделник се освобождава и въоръжената полицейска охрана на сградата на Общината. Функциите по охраната ще се поемат от портиер.
Не четирима, а на трима заместник-кметове ще има новата общинска администрация в Казанлък, обяви днес Галина Стоянова. Тя отказа да назове конкретни имена, но подчерта, че това ще са млади и креативни хора, на които ще им бъде даден шанс да се докажат.

До седмица-две предстои внасяне за дебат в Общинския съвет на новата структура на общинската администрация, след което ще станат ясни имената на заместниците на Стоянова.

Днес казанлъшката кметица уважи сватбеното тържество на първата брачна двойка в Казанлък, избрала да се венчае на 11.11.- Кремена Русева и Димитър Ганин.
Останалите 8 сватбени церемонии, насрочени за тази вечер предизвикаха задръствания по казанлъшките улици.