/ netinfo
Актуализация на Инвестиционната програма дава опция за прилагане на енергийна ефективност на жилищни сгради
В началото на септември започва приемът на документи за интерес и финансова помощ от сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради за изпълнение на енергийна ефективност.

Сдруженията на собствениците, които са били одобрени и имат сключени договори за прилагане на мерки за енергийна ефективност по Националната програма за саниране на блокове нямат право да кандидатстват за включване и в тази програма,а ако жилищна сграда е кандидатствала за включване в Инвестиционната програма, това не дава гаранция, че ще бъде одобрена за реновиране и саниране.

Това обясни Георги Симеонов, директор Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ на среща във връзка с информационна кампания "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ по Инвестиционен приоритет "Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради" по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Целта на събитието бе представяне пред гражданите на изискванията и стъпките за подаване на Проектни фишове, Заявления за интерес и финансова помощ от сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради.

„Имат право да кандидатстват Сдруженията на собствениците, създадени по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС“, допълни Симеонов. Той обясни още, че  допустими за енергийно обновяване са многофамилни масивни жилищни сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 г. и са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Друго условие е да бъдат до 35 самостоятелни обекта (съгласно Приложение Н към насоките за кандидатстване), включително с жилищно предназначение, строени по индустриален способ:

ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Подчертано бе още, че по програмата могат да бъдат обновени единствено цели сгради.

„Допустимите за финансиране дейности са по конструктивно възстановяване/усилване на сградата, които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване, както и по изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

По външните сградни ограждащи елементи се включва подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и други) и топлинно изолиране на външните ограждащи елементи“, каза още директорът на общинската дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“.

Той подчерта, че СМР по общите части на многофамилните жилищни сгради, които обхващат  ремонт на покрив, подмяна на асансьори, ремонт на стълбищна клетка, площадки, коридори - могат да бъдат финансирани само ако сградата постигне най-малко клас на енергопотребление „С“ и минимум 60% енергийни спестявания.

Община Стара Загора изпълнява Инвестиционна програма в размер на над 52 млн. лева по приоритетни направления – подобряване на градска среда, на образователна и пътна инфраструктура, на градски транспорт, на социални жилища, както и включване на мерки за енергийна ефективност в различни по тип сгради.