Не Движение, а Сдружение ще прави кметът на Казанлък
Не Движение, а Сдружение ще прави кметът на Казанлък / Д.Бобева

Не Движение "За гражданско самоуправление", а Сдружение „ За гражданско управление" ще бъде учредено съвсем скоро в Казанлък. Новината потвърди за Дарик кметът на Казанлък Стефан Дамянов. Той уточни, че е сред съпричастните на новата формация.

Дамянов не отрече първоначално тиражираната информация за създаването на това сдружение, с уговорката, че проекто-уставът на новата формация, който стана основа за публикации в някои сайтове и печатни издания, е един от трите, направени от идеолозите на сдружението и в крайния си вариант не предвижда регистрация на сдружение „За гражданско управление" по Закона за политическите партии, а по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

На среща с казанлъшки журналисти, по повод Деня на българската община, кметът на Казанлък Стефан Дамянов раздаде отпечатания нов проекто-Устав на новото сдружението, чийто девиз е :"Нашата съдба, в нашите ръце".
В член 1-ви на проекта за Устав е записано, че Сдружението „За гражданско управление" ще е независима, доброволна организация, обединяваща на доброволни начала граждани, за постигане на целите на сдружението.
Сравнение с първоначалния разпространен вариант на проекта за устав и окончателния, раздаден лично от кмета на Казанлък показва, че няма съществени разлики в целите на сдружението и първоначално замисленото гражданско движение.

Същинската промоция на новата формация с активно участие на гражданите, ще е много скоро, уточни кметът на Казанлък.
Дамянов отрече обаче това да е на 4-ти ноември, когато ще се проведе публичния отчет на кмета за изминалата година, редом с градски концерт.
Кметът отказа да назове и авторите на проекто-устава, но уточни, че не е оказван натиск на общински служители да се записват в сдружението. Сред кандидатите обаче имало двама кметове на населени места. Стефан Дамянов допълни също, че в новата формация „може да се включи всеки, който пожелае".

Новото гражданско формирование ще събира своята членска маса от редиците на безпартийните, а така също и от чуждестранни физически и юридически лица, с уговорката, че няма ограничение и за членовете на различни партии. В новата формация, за разлика от предишния проект няма статут на симпатизант.
Финансирането на НПО-то ще става с дарения, членски внос от 1 лев, управление на собствено имущество, средства от държавата, пари от международни организации и други, незабранени от закона източници.

Ръководен орган на Сдружението „За гражданско управление", ще е Общото събрание. Уравителен съвет и Контролен ще са останалите ръководни структури.
Казанлъшкият кмет на етапа отрече да се готви по този начин за предстоящите избори, като каза, че целта била „да се обединят хората".
Съгласно проекто- устава на новата структура, Движението „За гражданско управление" ще изповядва ценностите на патриотизма, суверенитета и националната независимост на България.

Движението ще съдейства и отстоява пълноценното включване на гражданите в обсъждането и вземането на решения, които касаят местните общности, ще работи за засилване ролята и участието на гражданите в местното самоуправление.
В проекто -устава в се казва също, че важна цел на новата формация е и гражданския контрол върху дейността на местните власти. Това ще става чрез взмаимодейстиве с НСОРБ за промени в ЗМСМА, в посока на засилване на правомощията на кметовете на общините и населени места, както и чрез изграждането по квартали и населени места на групи за обществен контрол. Подобни групи бяха създадени по кварталите на Казанлък още преди три години, когато настоящият кмет и негови приближени инициираха и създадоха обществени комитети по квартали.

Според Стефан Дамянов обаче тези Обществени комитети ще са гръбнакът на новата формация, ще имат и тежката дума при вземането на решения, касаещи гражданите.
Сдружението ще има самостоятелна банкова сметка, знак и печат. Учредява се за неопределено време.