/ Istock
Новата услуга ще дава възможност на т.нар. неутрален терен да се провеждат срещи между дете/деца и родителят, с когото не живеят постоянно
Контактен център за деца на разделени родители откриха официално в Стара Загора.

Той е част от Комплекса за социални услуги, предоставяни от фондация „Мисия криле“. Новата услуга ще дава възможност на т.нар. неутрален терен да се провеждат срещи между дете/деца и родителят, с когото не живеят постоянно.

Осигурена ще бъде възможност за контакти и с други членове на семейството, с които нямат постоянна връзка. Срещите ще се реализират в спокойна обстановка, в присъствието на социални работници и психолози.

"Повече от две години правим проучвания за практиките по тази услуга. Тя е много деликатна, тъй като, когато двама родители се разделят и спорят за родителските права, много често детето става жертва на тези конфликтни отношения, които продължават години наред в някои от случаите", посочи председателят на фондацията Диана Димова.

Тя обясни, че около 35 на сто от всички семейства в Стара Загора, които се обръщат за помощ към Комплекса през последните три години, са семейства, в които има сериозни родителски конфликти. 

„Въпрос на психическа зрялост и компетентност е, когато в състояние на раздяла можеш да пуснеш детето си да контактува и с родителя, с когото то не живее. Това е изключително важно за психическото и физическо състояние на детето. Не са редки случаите, в които се стига до "синдром на родителското отчуждение", когато детето започва напълно да отрича единия родител“, посочи още Диана Димова.

Според психолога Силвия Теохарова центърът не е само мрежа от специалисти и институции, но преди всичко дава възможността едно дете да общува, да се свързва с родителя, с който не живее и възможност родителите на това дете да се оттеглят от своето страдание при разпадане на семейството си и да видят болката на детето - да уважат правото му то да контактува с другия. Центърът дава възможност детето да премине през тази промяна най-щадящо.

За да се възползват от услугите на Контактния център, родителите могат да подадат заявление и изразят необходимостта да бъдат подкрепени от специалисти. Друг начин е да бъдат насочени от институции и съгласно съдебно решение.

Проверява се готовността на детето и желанието му да посети този център. Срочността на услугата е три месеца, но има възможност да се удължи. Услугата е безплатна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА