Как Ахмак баир се превърна в  парк Аязмото
Как Ахмак баир се превърна в парк Аязмото / dariknews

По времето на княз Борис Първи в Стара Загора властвал боляринът Цоло, който имал дъщеря на име Цветана.Цветана се разболяла от тежка болест и баща й се съгласил тя да бъде лекувана от лекари християни - негови пленници. Покръстили Цветана в извора на Аязмото и я нарекли с християнското име Теодора. Като по чудо в момента на покръстването - момичето оздравяло. Това разказа в студиото на Дарик директорът на Регионалната библиотека „Захарий Княжески" Снежана Маринова. По думите й тази легенда е само една от многобройните, свързани с парк „Аязмото" .

„Повечето от историите водят към митрополит Методий Кусев. Именно той преди 115 години засадил собственоръчно първите борчета на Ахмак баир", каза още Снежана Маринова. Тя припомни, че името на парка означава лечебен извор.

„За името на парка може да се съди от писмо на дядо Методий, публикувано през 1914 година, което след неговата смърт излиза в самостоятелна книга, озаглавена „История на Аязмото в град Стара Загора". В нея той описва състоянието на хълма преди да започне залесяването и как е дошла идеята за него, обяснява и, че на хълма има лечебен извор", разказа още Снежана Маринова.

Вече стартираха проявите, посветени на годишнината от залесяването на парк "Аязмото". Една от тях е залесяване и почистване на парка на 27 февруари от 10.15 часа. Организатори на тази инициатива са Община Стара Загора, Съюз на ландшафтните архитекти-Стара Загора, Младежки общински съвет и Туристическо дружество „Сърнена гора ".