Хиляди болни от остеопороза в България не могат да платят лечението си
Хиляди болни от остеопороза в България не могат да платят лечението си / netinfo

317 хиляди жени в България страдат от остеопороза. Едва 8 хиляди от тях обаче пристъпват към ефективно лечение. Причината за това е финансова. Реимбурсацията на по-голямата част от медикаментите е 25 процента, което означава, че болните от остеопороза трябва да дават минимум 60 лева месечно за необходимите лекарства. Това каза регионалният представител на Асоциацията “Жени без остеопороза” Върбина Танева.

Диагностицирането с рентгенова апаратура струва между 40 и 60 лева, което също не е по възможностите на жените в пенсионна възраст.

“От края на миналата година в цялата страна текат ефективни протестни действия на страдащите от остеопороза. Те събират подписи в подкрепа на искането за увеличаване на процента на реимбурсация на медикаментите и въвеждане на реимбурсация на изследванията за остеопороза”, информира Върбина Танева. Тя каза още, че асоциация “Жени без остеопороза” напълно подкрепя справедливите искания на болните за реимбурсация на лечението и диагностиката в размер на 75 процента на заболелите и 100 процента за претърпелите една остеопорозна фрактура.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което се характеризира с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан. Това води до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, наричат остеопорозата “тихия крадец”.

Тя е обявена за третото по значимост заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Остеопорозата засяга предимно жените в менопауза, тъй като организмът им вече не произвежда поддържащите костната маса хормони-естрогени. Болестта се среща и при мъжете, но много по-рядко и в късната им възраст.