Грешка или .....за над 3 млн. лева?
Грешка или .....за над 3 млн. лева? / Пресцентър Община Казанлък

3 315 139, лева трябва да плати Община Казанлък на частното дружество „Тракия трейд", заради договор, сключен преди 7 години в ущърб на обществените интереси. Решението е на Арбитражният съд при Българската търговско промишлена палата и е окончателно.
Това официално оповестиха днес от ръководството на Община Казанлък. Решението, което натоварва с нови задължения общината е от края на миналата седмица.


Сумата, която общината следва да заплати по неуточнени към момента срокове и схеми заради обявяването за нищожен на сключен през 2007-ма година договор, е за строеж на 7-етажна сграда на мястото на бившата Стара болница в града. Нереализираният строеж на един от крупните предприемачи в Казанлък е за огромен търговски център, с 5 жилищни етажа.
3 315 139 лева, които предприемачът ще получи от Общината са платените от него пари за главница по сделката, /1 848 000 - един милион осемстототин четирдесет и осем лева/ по договор, обявен впоследствие от Окръжен стара Загора и потвърден от Арбитражен съд за нищожен, лихви, пари за проекта, адвокатски хонорари, съдебни разноски.Последните са в размер на 180 хиляди лева.
Мотивите, с които преди 2 години Старозагорският окръжен съд обявява за нищожен договора са, че „предвижданията на Подробния устройствен план за посочения имот са за застрояване на двуетажна масивна сграда, а заложените конкурсни условия за изграждане на обекти от 7 етажа - 2 търговски и 5 жилищни, не са в съответствие с ОУП и ПУП. Следователно, няма как да бъде одобрен идеен проект и да бъде издадено строително разрешение за изграждане на обекти, съгласно конкурсните условия. Това противоречие с разпоредбите на ЗУТ прави договора нищожен", категоричен е Старозагорският окръжен съд.


Договорът, който сега ще натовари допълнително и без това утежнения откъм стари задължения бюджет на общината, е сключен през 2007-ма година, в първия мандат на кмета Стефан Дамянов и Общински съвет, председателстван от Васил Самарски. Решението за строителството на високата сграда е взето на заседание на Общинския съвет през октомври 2006-та година. Тогавашните съветници обявяват конкурс за продажба на общинския нежилищен имот. Приемат и съответните параметри и конкурсни условия, както и самата конкурсна комисия, която се председателства от председателя на Общинския съвет Самарски. Членове на комисията са в мнозинството си общински съветници- 7 на брой и 5-тима представители на общинската администрация. Съгласно условията на конкурса, спечелилата фирма е длъжна в срок от 1 година да построи обекта. Казано иначе, през 2008-ма Казанлък е трябвало да има свой МОЛ.
Първата копка за градежа му е направена през юни 2008 година, практически само месеци преди обектът да е готов, съгласно клаузи на договора от предходната година.
В продължение на 4 години никой от предходния мандат на местната власт не търси отговорност от спечелилия конкурса предприемач защо не строи, нито пък някой от общинската власт чува настояванията му да се промени ПУП, за да може да се изпълни ангажимента по договора. Нехайството на местна власт, праща спора в Съда.


С идването на новата власт в община Казанлък, в началото на 2012 година кметът Галина Стоянова научава лично от представител на „Тракия трейд" ООД за казуса и стартиралата вече съдебна сага.
Започват поредица от разговори в търсене на решение, приемливо и за двете страни. От Общината настояват купувачът на терена, който няма практически възможност да строи, поради ограничения в ПУП и несъотвествия в ОУП, да вдигне съдебната възбрана на имота , с цел да се търси нов купувач. От „Тракия трейд" отказват . Не се намира и инвеститор, който да поеме имот с такива тежести.
Междувременно, с цел да се спестят огромните съдебни такси и разходи по адвокати, както и да се спести време, Община и предприемач се договарят спора да се премести в Арбитражен съд на БТПП.
След поредица заседания там, в края на миналата седмица стана ясно окончателното решение: Договорът е нищожен, всяка от страните от страните следва да върне полученото. „Тракия трейд" няма да запълват изкопаната вече дупка, но ще получат приспадане от цената, в размер на 214 хиляди лева.


На практика имотът все още не е във владение на Община Казанлък, тъй като „Тракия трейд" ООД отказва да подпише протокола за предаване на имота и фактически той не е свободен. Дружеството държи да получи обратно парите, които е платило по сделката заедно с лихвите, и обещава да вдигне ипотеката върху имота, за да може Общинският съвет да вземе решение за нова продажба.
Средно дневно сумата само за лихви по казуса е около 1000 лева. Община Казанлък няма друг избор, освен да търси варианти за разплащане на старото „наследство", за което към момента виновни няма.

За казуса кметът на Казанлък Галина Стоянова нееднократно сезира Окръжната прокуратура и Върховната касационна прокуратура. Отговорът от там е: образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което не е спирало. Срокът, определен за приключване на разследването е 4-ти август 2014 година.
Надали в оставащите 2 седмици виновниците, вкарали в този капан общината ще бъдат посочени, след като са „неизвестни" в изминалите 7 години.


Иначе вариантите за изплащане на парите, които „Тракия трейд" трябва съгласно решението на Арбитражния съд да си получи са няколко: парите от бъдещите продажби на общински имоти да отидат за разплащане с фирмата, след решение на местния парламент, или кредит, който общината да тегли, за да покрива дължимите суми по казуса.
Какъвто и да е избраният вариант за намирането на 3 315 139 лева , то с тези пари ще бъдат ощетени на практика всички, живеещи в общината. Вместо за съграждане, те ще трябва да отидат за замитане на незнание, съзнателна безотговорност, небрежност , игри, умишлена или неумишлена увреда, причинена от някои отговорни лица?
Отговорът на тези въпроси виси във времето.
И най- малкото нищо неподозиращите все още реални платци, каквито са всички граждани на общината, имат право да го научат.
Дори след време.

Защото е на техен гръб.