Фондация Българска роза- аут от празниците . Да - на бюджета
Фондация Българска роза- аут от празниците . Да - на бюджета / И. Бонев- архив

С гласовете на 20 от съветниците на Казанлък, бе прието предложението на кмета на града Галина Стоянова, да се отнемат правата на фондация „Българска роза" за провеждането, организирането и финансирането на Празника на розата. Мотив за исканата промяна на старо решение на Общинския съвет на града от преди 15 години, бе непрозрачността на дейността на фондацията и липсата на отчетност .


Въпросът не породи особени дискусии, въпреки очакванията, тъй като двама от съветниците - председателят на УС на фондацията екскметът Стефан Дамянов и един от членовете на УС Росен Георгиев, не взеха отношение по дискусията заради деклариран конфликт на интереси.
Вместо тях Румяна Друмева, съветник от групата на БСП и един от учредителите през 1997 година на фондацията, която е НПО с обществена полза, попита общинското ръководство дали не прибързва с това си предложение за решение.


Друмева определи предложението на кмета Стоянова като искане да се „сложи Празника на розата в административни рамки". Според нея, за 15-те години работа и история по организирането и провеждането на Празника на розата от страна на фондация „Българска роза", той се е превърнал в международен фестивал , а фондацията е доказала, че може да обединява, а не да разделя. Друмева заяви също, че вече са обявени събитията от тазгодишния Празника на розата в сайта на община Казанлък, съветниците не са се произнесли по въпроса, а самата фондация мълчи.
Като компромисен вариант тя предложи в решението на съветниците да се запише , че фондация "Българска роза" е съорганизатор и съфинансиращ орган на празника, заедно с Община Казанлък. Според Друмева и „досега и за в бъдеще, лидерството в този празник на Община си остава и никога и под никаква форма не е губено". Нейното предложение включваше и задължение от страна на кмета Празникът на розата да се отчита два месеца след неговото приключване. Подложено на гласуване предложението на бившият зам. областен управител Румяна Друмева и настоящ съветник от БСП не събра нужния брой гласове. Така на практика валидно остана основното предложение на кмета Галина Стоянова.


На своето редовно заседание общинските съветници на Казанлък приеха на първо четене и проекта за бюджет на община Казанлък за настоящата година.
Рехавите дебати по основния финансов документ на общината за настоящата година бяха само от страна на съветници от БСП и от Гражданско сдружение „ За гражданско управление", на бившия кмет Стефан Дамянов. В експозето си той възрази срещу тиражираният размер на задълженията на общинската хазна , като призова да не се гледа едностранчиво на този въпрос. Според Дамянов задълженията на общината са 3,5 милиона лева. Той определи новия проект за бюджет като амбициозен, но със заложени капани в него по отношение невъзможността да се изпълни приходната му част. Дамянов критикува и Инвестиционната програма на новия кмет, в която не се откроявали съществени неща и стратегически инвестиции в областта на алтернативните енергии, екологията и инфраструктурата.
Той призова общинското ръководство да смекчи отрицателния ефект от увеличението на такса „смет" и таксите за различни административни услуги, като задели 320 хиляди лева за поемане на 50% от пътните разходи на ученици и пенсионери и направи безплатно пътуването в общинската транспортна мрежа за пенсионери над 75 години.


От БСП критикуваха проекта за бюджет на кмета на Казанлък по отношение на намалението на парите за култура и всички останали сфери и увеличението на издръжката на общинската администрация.
В проекта за бюджет няма нова финансово -икономическа политика, заяви председателят на групата съветници Васил Самарски. Според него представеният вариант на бюджет бил първият вариант за миналата година на предишния кмет на общината. Самарски определи като „похвални" усилията на кмета на общината да изплаща финансовите задължения и постигнатите договорености с фирмите-кредиторки. Той призова кметът да запази и размера на средствата за спортните кубове, орязани с 40 хиляди в настоящия бюджет.

Съветниците на Казанлък приеха и отчуждаването на земеделски земи, трета категория, в размер на 53 декара за нуждите на градското гробище.
До 15-ти февруари ,12 часа ще могат да се правят предложения за корекция на приетия на първо четене бюджет на общината. Второто четене е насрочено за 20-ти февруари от 10 часа.