Филиал на ВУЗ до година  в Казанлък
Филиал на ВУЗ до година в Казанлък / Пресцентър Община Казанлък

Има реална възможност през учебната 2016-2017 г. в Казанлък да се открие висше учебно заведение, филиал или факултет на университет. Това съобщи в Казанлък зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Той участва в специална среща с представители на бизнеса и на средните училища в общината.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова заяви, че съществуват реални предпоставки това да се случи, тъй като Казанлък има базата и обществените нагласи за това. Тя изтъкна аргументите на общинското ръководство за настояването да бъде открит такъв филиал. А те са няколко: в общината има работещи повече от три хиляди фирми и голяма част от тях изпитват сериозен дефицит на подготвени висши кадри за нуждите на машиностроенето, хидравликата и производството на етерично-маслени култури. Друг мотив е наличието 5 научни института, които също изпитват нужда от кадри, 22 общински училища и 5 държавни професионални училища, с 7 500 деца годишно, които се обучават в общината, са други мотиви за каузата: Казанлък- университетски град . „Това са млади хора, които задоволяват нуждите на университетите в страната от кадри, а ние искаме те да имат правото на избор да останат в родния си град, за да завършат своето образование и да намерят своята реализация тук. Практически много от фирмите на територията на общината имат различни програми, за подготовка и финансиране на образованието им", каза кметът на Казанлък Галина Стоянова, по чиято инициатива се проведе срещата.
В нея участваха още доц. Иванка Желязкова, заместник-ректор на Тракийски университет - Стара Загора, по административна, стопанска и информационна дейност, Донка Симеонова, началник на РИО-Стара Загора; Лилия Цонкова, заместник-кмет по проекти, програми, младежка политика и хуманитарни дейности, народният представител Нено Влайков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов.


Според социологическа анкета, проведена от РИО-Стара Загора, сред 2655 ученици от 11-те общини в област Стара Загора, е регистриран изключителен интерес към казанлъшки филиал на Тракийския университет, като 72% от всички запитани са отговорили положително за подобна възможност. Най-голям е интересът към специалностите машиностроене, козметична промишленост, производство и обработка на етеричномаслени култури, хидравлика. Проучване сред над 100 фирми в Старозагорска област показва, че те подкрепят откриването на филиал на висше учебно заведение в Казанлък със специалностите машиностроене и машиностроителни технологии, хидравлика и пневматична техника, етеричномаслени култури.


Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик", сподели, че машиностроителните предприятия днес изпитват необходимост от инженерни кадри. Според него, дошъл е моментът държавата да изгради стратегия за висшето образование в пълна подкрепа на бизнеса. Над 70% са фирмите в Казанлък, които имат нужда от инженери, като в тези фирми работят около 20 000 души, посочи още Спасов. „Ние сме готови да участваме в обучението на тези кадри", каза с готовност ръководителят на едно от най-големите и престижни предприятия в община Казанлък.


Едно висше учебно заведение в Казанлък, независимо дали ще е филиал на ВУЗ, факултет или колеж, ще задържи младите хора в града, ще реши въпросът с необходимостта на кадри, а от друга страна в района има изключително добра база за тяхното обучение. Това сподели директорът на НИТИ Делян Начев. Олег Стоилов, председател на УС на ТПП-Стара Загора, потвърди липсата на инженерни и технически кадри в цялата област Стара Загора. Дефицитът бил 5 пъти по-голям от реалното предлагане на пазара. Стоилов подчерта, че ТПП е готова да работи в тази посока, съвместно с бизнеса.


Според д-р Ваньо Цонов, който преди години създава Инициативен комитет „Казанлък- университетски град", необходими са специалисти по производство на органични масла, защото Казанлък е прочут именно като център на Долината на розите, тук е и единствения на балканите Институтът по розата и етеричномаслените култури, и е необходимо потенциалът на региона да се обвърже със създаването на специалисти в тази сфера.
В Казанлък има база и много добри условия за интегритет между образование и производство, подчерта Иван Велчев.


Доц.Иванка Желязкова изрази мнението, че ТрУ подкрепя създаването на филиал в Казанлък, като специалностите трябва да бъдат добре прецизирани. Община Казанлък ще изпрати покани за партньорство по отношение създаването на филиал на ВУЗ освен към Тракийския университет, също към Пловдивския и Бургаския,
които да направят свои предложения за специалности, обяви кметът
на града.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов подчерта, че МОН подкрепя всякакви форми на развитие на образованието, които отговарят на нуждите на бизнеса.
Казанлък има потенциал, тук има конкурентно способна икономика, а нуждите на индустрията в града са в съответствие с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2010 г, заяви зам. министърът на образованието .
По тази програма за образование и наука страната ни ще получи общо 1,37 млрл лева. От средата на годината за парите ще могат да кандидатстват училища, университети, научни организации, общини, кметове. Целта на програмата е увеличаване на парите за наука в България до 1,5% от БВП на страната, намаляване на преждевременно напусналите училище ученици до 11% и делът на висшистите в Българя да стане 36 на сто.


След категорично заявената подкрепа на казанлъшкия бизнес на идеята на създаване на филиал на висше учебно заведение или колеж, с нужните за местната индустрия профили, следващата стъпка на Община Казанлък е изготвянето на аргументирана финансова обосновка за разкриването на филиала. Община Казанлък ще изпрати покани към Тракийския университет, Пловдивския и Бургаския университет, които да направят свои предложения за специалности, обяви кметът.