12 жени и деца са настанени в Кризисния център
12 жени и деца са настанени в Кризисния център / DarikNews.bg, архив
12 жени и деца са настанени в Кризисния център
50542
12 жени и деца са настанени в Кризисния център
  • 12 жени и деца са настанени в Кризисния център

Насилието е тема, която присъства ежедневно в общественото пространство. За съжаление, всеки един от нас е ставал свидетел на психологически или физически тормоз. И за още по-голямо съжаление, повечето от нас са казвали-това мен не ме засяга.

Жертвите на насилие най-често са жени и деца, въпреки че през последните години случаите на малтретирани мъже вече не звучат екзотично. В Стара Загора от години работи Кризисен център, който обаче преди година и половина беше на ръба на оцеляването, припомни ръководителят на „Самаряни" Диана Димова.

„От 1 май 2010 година центърът стана делегирана държавна дейност и получи устойчивост, която му позволи да съществува.
Към момента в него са настанени 12 жени и деца. За съжаление, изключително голям е броят на подрастващите, при които има риск от въвличане в трафик. С тях се работи непрекъснато и са под терапевтично наблюдение.
През последните години в Кризисния център са били настанени 31 деца. Голяма част от тях са претърпели насилие от биологичния си родител. Това ,че тези деца са само от малцинствените групи, е мит. Имаме подрастващи от български семейства, в които родителите са образовани и интелигентни".

Помощ в старозагорския център търсят и хора от други краища на страната. Жертвите на насилие могат сами да преценят къде да бъдат настанени, припомни Димова. „Това е успешна практика, защото ние сме малка държава и често партньорите им бързо ги откриват. В момента има жена, която е настанена в северна България след шест неуспешни настанявания в нашия Кризисен център".

По идея на Клуб „Феникс", в който участват жени, справили се с проблема домашно насилие, през целия март месец се организират серия от благотворителни дейности.
Те ще бъдат открити на 7 март от 18.30 часа в галерия „Осем".
Ще бъдат предлагани изделия, картини, сувенири, бижута, които са изработени от жени, които имат проблеми. Част от събраните средства ще се инвестират в изграждането на терапевтично звено за директна работа в Кризисния център.

Цялото интервю с Диана Димова може да чуете в прикачения звуков файл.