Засилват охраната на паметника на Цар Освободител след забележка от Петър Диков
Засилват охраната на паметника на Цар Освободител след забележка от Петър Диков / БГНЕС
Засилват охраната на паметника на Цар Освободител след забележка от Петър Диков
57350
Засилват охраната на паметника на Цар Освободител след забележка от Петър Диков
  • Засилват охраната на паметника на Цар Освободител след забележка от Петър Диков

Паметникът на Цар Освободител се реставрира на открито заради токсичните вещества, които се отделят при използваната технология на почистване, а охраната му ще бъде засилена, ако е нужно. Това обявиха от Камарата на строителите в България във връзка с разпространените твърдения, че демонтираната фигура на паметника се съхранява на открито, в селски двор, и вече месеци наред не се работи по реставрацията й.

Главният архитект на столицата Петър Диков отрече информацията, че на мястото под паметника в центъра на София се подготвя строеж на подземен паркинг от близка до управляващите групировка. Колкото до стойността на реставрацията предварителните сметки показват, че тя ще струва около 1,2 млн. лева, колкото са дарени от руския неправителствен фонд „Поколение", обясниха от ръководството на камарата.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител се извършва едновременно на две места - самият пиедестал пред Народното събрание се укрепва, а фигурата на коня е разглобена, за да бъде почистена отвътре, обясни инженер Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. По думите му паметникът, който се съхранява в леярната, тежи над 5 тона, и се охранява с камери и жива охрана. След забележка от страна на главния архитект Петър Диков, че е нужно подобряване на охраната, изпълнителният директор на камарата Иван Бойков пое ангажимент: „Ако трябва, ще сложим допълнително човек, който да стои до коня и ще му сложим и бутка. Ние сме поели ангажимента паметникът да го видите, както е на снимката, изцяло реставриран".

Руският фонд „Поколение" се занимава с дарителство за реставрация на руски паметници в целия свят и това е провокирало Камарата на строителите да подготви предложение за обновяване на паметниците в Плевен, обясни Светослав Глосов: „При тези изказвания, които се правят по медиите от някои кандидат-политици, сами си направете извода дали това ще се случи".

Цялостната реставрация на паметника на Цар Освободител трябва да завърши през януари, а официалното му откриване ще бъде на националния празник 3-ти март.