/ БГНЕС
Започна протестът на Синдикат на служителите затворите пред сградата на Министерство на правосъдието. Недоволството на надзорно-охранителния състав на местата за лишени от свобода е заради промяна в графика им на работа.

БГНЕС

Правосъдното ведомство започна поетапно въвеждане на 12-часов режим на работа, вместо досегашния 24-часов.

БГНЕС

„Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи“, обявиха по-рано днес в своя позиция от ведомството.

БГНЕС

Предни дни ССЗБ и ръководството на министерството се срещнаха да обсъдят въпроса, но не се стигна до решение.

БГНЕС

„Не можахме да стигнем до решение на проблема. Единствено стана ясно, че Крум Зарков, като министър на правосъдието, е взел еднолично решението всички затвори да преминат на 12-часови смени на работа“, каза тогава в интервю за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров.

Нашите протести, най-вероятно, ще продължат и в бъдеще дотогава, докато държавните институции не изготвят програма, която ясно да показва хоризонта на реформа в целия сектор „Сигурност“, каза за БТА Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите в България, във връзка с протеста на организацията, който се провежда пред сградата на Министерството на правосъдието.

По повод започналата промяна в режима на работа Михайлов каза, че тя не е обвързана с план-анализ и график, който да показва ясно в какви срокове, как и по отношение на кои служители ще бъде прилагана тази мярка. По думите му това крие определени рискове, които са били споделени пред ръководството на министерството, но не са били взети предвид.

Според Михайлов сегашният смесен режим на работа с три вида смени дава добри резултати и синдикатът настоява да се запази. „Предстои да изготвим подписка, в която служителите да изразят мнението си „за“ или „против“ това, което предвижда министерството. Той добави, че синдикатът ще търси подкрепа и от международни партньори.

„Много са проблемите, когато и да протестираме ще има за какво“, добави Михайлов.
БТА