Разходка из стара София: Първият трамвай (ВИДЕО/СНИМКИ)
Разходка из стара София: Първият трамвай (ВИДЕО/СНИМКИ) / снимка: darikradio.bg, архив
Първият трамвай в София
83691
Първият трамвай в София
Първият трамвай в София
  • Първият трамвай в София
  • Първият трамвай в София

115 години изминаха от пускането на първите трамваи по улиците на младата тогава столица. Като всяка новост и трамваите в началото били приемани с недоверие.

София е един от малкото градове, които започнали епохата на трамваите направо от електрическия вид. Причина за това е късното развитие на релсовия транспорт. Идеята за електрическо осветление и трамвай в 20-тина години по-рано обявената за столица на България София, датирала от 1891 година. 5 години по-късно в Общинския съвет подготвяли първите условия за отдаване на концесия на бъдещите трамвайни линии. След няколко търга се приела най-изгодната оферта на електротехник от Франция, който обаче не желаел да строи, а търсел начин за бърза печалба. Плановете му набързо били осуетени и през1898 година белгийското дружество, по силата на концесионен договор със софийска община, започнало изграждането на трамвайната транспортна система.

Разходка из стара София Първият трамвай (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Това било нещо невиждано за 68 000 население на столицата. Жителите станали свидетели на необичайно строителство, което включвало изправянето на стълбове, прекарване на жици и полагането на трамвайни релси. Именно това е причината Иван Вазов да опише възмущението на хората от трамвая.

Строителството на първия трамвай довело със себе си редица промени в младата столица. На няколко километра от нея била построена първата ВЕЦ в България. Тя се намирала в Панчарево. Въпреки че днес тъне в разруха, тя е доставяла електричество на царския дворец, общинските сгради, пожарната и първите сто улични лампи, след пускането си в експлоатация през 1900 година Няколко месеца по-късно захранвала и първите трамваи на София.

Първият трамвай е тръгнал на 1 януари по стар стил или на 14 по нов. Стигал е до днешния площад „Славейков" На 17 март първият трамвай потеглил по булеварда, където днес се намира „Дарик радио"- „Княз Ал. Дондуков". Линията носела името „Подуянска". Други линии, пуснати през същата година, са „Цариградската", „Княжевската" и „Алабинската". Според запазена информация първият ватман се казвал Георги Мишев. Интересен факт за първите ватмани е, че са носели дебели шуби и ръкавици от овча кожа, защото отопление в самите вагони не е имало.

В спомените си художникът Никола Танев разказва за вълнуващите начални стъпки на софийските трамваи. „Първия и втория ден возенето в софийските трамваи беше безплатно, но хората се бояха и трамваите се движеха празни, ако не се смятахме ние с Методи, които първи дадохме знак да спре вагона и като се метнахме вътре...чак вечерта слезнахме. Мъчно се научиха софиянци да се возят на трамваи".
Мъчно се научили и дори се страхували. Затова давали по една стотинка на децата, за да пробват безопасността на пътуването.

В миналото не е имало спирки, освен крайната и началната. Затова се налагало трамвая да спира по знак на пътниците, които искат да се качат или да слязат.

Първото трамвайно депо в София е депо „Клокотница" то се намира на днешния булевард „Княгиня Мария Луиза" и след дълги години но експлоатация се закрива през 1999 година.

Любопитна подробност за първия градски транспорт е наличието на отделение за първа и втора класа. Стойността на първите трамвайни билетчета за втора класа е между 10 и 30 стотинки, в зависимост от дължината на маршрута. Първата класа струвало съответно с 5 стотинки повече.

Разходка из стара София Първият трамвай (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Седем години след пускането на редовното движение се оказало, че подвижният състав е крайно недостатъчен аз огромния пътникопоток. Това се виждало особено по селските линии до Княжево и Подуяне, които по онова време били села.

През 1927 година приключил етапът на чуждестранно управление на масовия градски транспорт. В този период започнал строежът на първите български трамваи.

Заради страх от уволнение, през първата половина на XX век кондукторите нямали право да се карат с пътниците и били задължени да проявяват любезност, дори към проблемните. Това не се е запазило до днес.

Разходка из стара София Първият трамвай (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Към 2016 година софийският релсов транспорт се състои от 14 линии и около 260 трамвая.