/ СОС
Премахват се 7 незаконни павилиона от булевард „Черни връх“ в столичния район „Лозенец“. Зеленчуковият пазар, който се намира в непосредствена близост, ще бъде запазен и съгласно решение на СОС от 27-и януари, ще се стопанства и управлява от Общинско дружество “Пазари - Запад”, това обясни председателят на градския парламент Георги Георгиев.

Съоръженията се премахват с помощта на екипи на Направление „Архитектура и благоустройство“. Георгиев посочи, че това е част от кампанията на местната власт за изчистване на градските пространства от незаконни преместваеми обекти.  На територията на столицата са установени близо 320 такива, като повече от половината вече са премахнати.

СОС

Председателят на СОС коментира и реформите в  Наредбата за преместваемите обекти, която предстои да бъде разгледана от общинския съвет в края на април. „Въвеждаме механизми за по-бързо премахване на незаконните обекти. В момента, това да се вдигне един незаконен павилион или количка е едва ли не приравнено на премахването на незаконен строеж. Затова  с промените в Наредбата, това вече ще става незабавно, за сметка на нарушителя, но от избран от общината изпълнител. При установяване на нередност, разпределителните дружества незабавно прекратяват доставките на ток, газ, вода и др. до определения за премахване обект. Много важно е да кажем, че се изключва и временно подаване на електрическа енергия до даден обект. Безопасността на гражданите е основният ни мотив да се захванем с промяна в правилата“.

По думите на председателя на СОС с промените се предвиждат глоби не само за ползвателя на даден обект, който в досегашния ни опит се укрива, сменя адреси и ни вкарва в продължаващи години съдебни саги, а залагаме много по-лесен начин за премахване на тези мобилни съоръжения – веднага със специализирано оборудване на Столична община. „Въвеждаме задължително представяне на документация както от ползвателя, така и от разпределителните дружества преди поставянето на преместваем обект. При нарушения се предвижда глоба не само за стопанина на обекта, но и за дружеството доставчик.

Санкцията за стопанина ще е до 5000 лева, а за тези дружества ще е до 50 000 лв. При нарушение разрешението на обекта се прекратява веднага и той се премахва. Санкцията е от 2000 до 5000 лв. за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за юридически лица“, обясни още Георгиев.

„Получихме над 50 предложения за промени в текстовете от бизнеса и граждани, и усилено работим по тях“, поясни шефът на градския парламент.