Предлагат ново данъчно презониране на София
Предлагат ново данъчно презониране на София / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат ново данъчно презониране на София
54390
Предлагат ново данъчно презониране на София
  • Предлагат ново данъчно презониране на София

По-висок данък сгради ще плащат 174 000 от общо 1,17 млн. собственици на имоти в София, като промяната ще влезе в сила най-рано от догодина. Това съобщи зам.-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов на представяне на проекта за новото данъчно зониране на столицата*. Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда", "Люлин", "Дружба" и други, каза още Барбалов и уточни, че промените засягат 15% от софиянци. Горна баня е единственото място в София, където собствениците ще плащат по-нисък данък след приемането на предложените промени.

Голямо завишаване на данък сгради ще има в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в най-скъпата първа зона. Район „Оборище" преминава от трета в първа зона. Барбалов обаче подчерта, че преминаването в отделните зони ще става поетапно и ще се случва в период до 10 години. В случаите, където има промяна повече от една зона, това ще отнеме вече период повече от десет години, каза Барбалов. Той допълни, че процентът увеличение е различен за различните зони. Максималното увеличение на данъка, което би се получило за панелен апартамент от 60 кв. м. ще бъде от 30 лв. на година, а ако е ново строителство около 40 лв.

По-високи данъци ще се плащат и в район „Сердика" и „Красно село". Без промяна обаче остават данъците в т. нар. „скъпи райони" като „Бояна" и „Княжево", които са във втора зона и „Симеоново" и „Драгалевци", които са в трета. Сегашните зони в София са определени през 1998 г. и от тогава не са променяни, обясни още зам.-кметът. По думите му най-голямата колизия се получава при определянето на централната градска част.

Предлага се зонирането да е с по-ясно очертани граници и разделители, като големи булеварди и други. Барбалов представи и примерна сметка, според която в момента за имот в четвърта зона се плаща 81 лв. Данъкът за апартамент от 60 кв. м след 1985 година от първа зона годишно е 179 лв.

Не може да се говори за конкретна пропорционална връзка с такса смет, уточни още Барбалов.

Предстои широка обществена дискусия по темата, преди новото данъчно зониране да влезе в сила, каза още той.

ВИЖТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ ТУК

Като причина за необходимостта от промяна на зонирането Барбалов цитира данни от официалната статистика, според които, за последните 10 години населението на София се е увеличило с 200 000 души и вече е 18,5 на сто от населението на страната. В същото време за изминалите 11 години публичните инвестиции в града са на стойност от 2,5 млрд.лв. Ако промяната влезе в сила от догодина, общината ще получи 5 млн.лв. повече приходи от данък сгради, сочат грубите изчисления към момента. За сравнение Барбалов каза, че с тези пари могат да се построят 3 детски градини. Очакваните приходи от данъка за 2012 година са 85 млн. лв.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков. След проверка тогава, възложена от столичния кмет Йорданка Фандъкова, стана ясно, че екипът на Герджиков е допуснал много сериозни пропуски при подготовката на презонирането. Заради по-високите данъци постъпиха редица жалби и оплаквания от столичани.