Общински съветници решават за закриването на болници
Общински съветници решават за закриването на болници / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Общински съветници решават за закриването на болници
30584
Общински съветници решават за закриването на болници
  • Общински съветници решават за закриването на болници

Поне пет или шест общински болници в София ще бъдат закрити. Това каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков, след като на днешното си заседание Столичният общински съвет разгледа финансовите резултати на общинските търговски дружества, включително и на лечебните заведения.

Герджиков обясни, че лекарите от закритите болници и пациентите, които ги ползват, ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения. Ние ще можем със средствата от приватизацията на тези поликлиники да подобрим условията за труд в останалите поликлиники и да закупим нова и по-модерна апаратура, обясни зам.-кметът. Друг обсъждан вариант е болниците, които се затворят да бъдат

трансформирани в хосписи, даде за пример Герджиков. Имаме 13 от 46 дружества, които имат загуба, но при някои от тях тези загуби са обективни, тъй като са в райони, които са с по-бедно население, с ромско население, което не обслужва, знаете по правило ромите нямат здравни осигуровки, каза Герджиков. Най-тежко е състоянието на медицински център „Четири", уточни съветникът Николай Стойнев. Той по същество не работи от няколко години, има трима лекари в него, естествено, че той не може да продължи, тази година отново е на загуба, каза той.

Най-слаби резултати от търговските дружества са отчели „Егида" и „Галатея 2002", показват отчетите.

Председателят на СОС Андрей Иванов обясни, че Егида няма да има финансова възможност да поддържа столичните подлези, така че се обсъждат варианти за стопанисването им, като например полицейските патрули да се грижат за охраната им. За чистенето на подлезите пък ще отговарят новите фирми по чистота. За фирма „Озеленяване" се прави проверка в момента, заради предположение за редица нарушения, пък обясни съветникът от БСП Георги Свиленски.