Ново зониране вдига данъците в някои райони на София
Ново зониране вдига данъците в някои райони на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ново зониране вдига данъците в някои райони на София
36239
Ново зониране вдига данъците в някои райони на София
  • Ново зониране вдига данъците в някои райони на София

От 1 януари 2011 г. се вдигна данък сгради на около 90 000 собственици на имоти в София, след въвеждане на промените в зонирането на столицата. Това решиха общинските съветници след дълги дебати. Против въвеждането на новото зониране гласуваха СДС, ДСБ, БСП и НДСВ, а предложението се прие с гласовете на съветниците от ГЕРБ и Атака.

След въвеждане на новото зониране очакваните приходи в общинския бюджет ще бъдат не повече от 3 млн. лв.. Според Георги Кадиев от БСП и Вили Ликов от ДСБ това обезсмисля цялото предложение. "Целта беше да събираме пари, сега целта се оказа да има изравняване", каза Кадиев. Това представлява около 0,23 процента от бюджета на София, изчисли от своя страна Вили Лилков и допълни: "Тоест нищо. Чест доход на домакинство между 4000 и 8000 лв. годишно. Едно повишаване общо на такса смет и данъка по 40 лв. представлява между 1 и 2 процента от доходите на домакинствата".

В отговор авторът на предложението зам.-кметът Минко Герджиков припомни, че собствениците само на едно жилище плащат наполовина по-малък данък,
като това са 600 хил. човека, а регистрираните жилища в града са 1,6
млн.

Повишението ще бъде с около 25 на сто между отделните зони, като засегнатите собственици на апартаменти ще плащат с около 20 лв. повече в зависимост от вида на жилището си. Малина Едрева пък обясни, че в София се плащат най-ниските данъци, в сравнение със страната и ЕС. Ние не вдигаме данъци, възстановяваме справедливост, лаконично коментира тя.

От ДСБ пък определиха като "политическа" картата за зониране на София и заявиха, че повишаване на данъците не е подходящо да се прави в година на криза и безработица.

От трета във втора зона преминава цялата Витошка яка, която обхваща Драгалевци, Симеоново, вилна зона Малинова долина и Княжево. Киноцентър, Зона Б 18, района на Централна гара посока центъра и Банишора също вече ще бъдат в по-скъпата втора зона.

От втора в първа зона ще бъдат преместени кварталите Зона Б5, Крива река и долната част на Лозенец - до бул. „Джеймс Баучер".

Над 82 % от столичани пък имат собствен апартамент, сочи още общинската справка. Като пример Минко Герджиков посочи различните суми в отделните зони, които плащат собствениците на панелен апартамент, който не е единственият им недвижим имот.

Гарсониера:

I зона - 94 лв.
II зона - 75 лв.
III зона - 63 лв.
IV зона - 42 лв.

Двустаен апартамент /около 60 кв.м./

I зона - 125 лв.
II зона - 100 лв.
III зона - 84 лв.
IV зона - 56 лв.

Тристаен апартамент /около 80 кв.м./

I зона - 167 лв.
II зона - 133 лв.
III зона - 112 лв.
IV зона - 75 лв.

Увеличението ще бъде по-голямо за луксозните сгради, които са ново
строителство на по-малко от 5 години. Там разликите в зоните достигат
и до максимум 90 лв., обясни още Герджиков.

I зона - 238 лв.
II зона - 190 лв.
III зона - 161 лв.
IV зона - 107 лв.

Промените не обхващат районите Паначарево, Банкя, Кремиковци и Нови Искър, обясниха експертите.