Над 1500 идеи за съдбата на паметника „1300 години България“
Над 1500 идеи за съдбата на паметника „1300 години България“ / снимка: БГНЕС, aрхив
Над 1500 идеи за съдбата на паметника „1300 години България“
60739
Над 1500 идеи за съдбата на паметника „1300 години България“
  • Над 1500 идеи за съдбата на паметника „1300 години България“

До две години ще се обнови градината пред НДК, но заедно с това трябва да се вземе и решение за съдбата на паметника „1300 години България". Това каза главният архитект на София Петър Диков. Подготвя се конкурс, който трябва да приключи до края на май, обясни още той. До есента трябва да е ясно какво ще се прави на мястото на паметника, каза Диков. Има над 1500 изпратени имейли с най-различни идеи за това какво да се направи с паметника. До началото на април се очакват и идеи за реконструкцията на площад „Св. Неделя", като в журито на конкурса ще се привличат и известни световни имена. Преди три дни е обявна обществена поръчка за избор на изпълнител за разширението на ул. „Опълченска" между „Тодор Александров" и „Сливница".

Хората, които са пратили предложения за съдбата на паметника, са се представили с имената и адресите си, обясни Диков. „Тоест не е това хейтърство, което обикновено върви по форумите - да пише анонимен и да плюе", каза той. Сред предложенията за паметника е да се възстанови плочата на войниците от първи и шести полк, обясни Диков. Според главния архитект обаче те не могат да се възстановят каквито са били. Има и предложения на мястото да се обособи детска площадка.

Авторите на паметника настояват той да остане, но те също ще имат думата, предлагайки свои други решения.

Проектът за градината пред НДК предвижда възстановяване на пространството в първоначалния му вид, обясни още Диков и каза, че го подкрепя. Очаква се ремонтът да струва 15 млн. лв, въпреки че първоначалната идея беше да е 5 млн. лв. „Аз с пари не се занимавам. По тези сметки само ремонтът на фонтаните е над 2 млн. лева. Там има огромно количество настилки, които трябва да се подменят, нова напоителна система. Предвидени са ефектни растения, цветя, дървета", каза той.

До 2015 година трябва да започне реконструкцията на площад „Св. Неделя", обясни още Диков. Той беше категоричен, че там трябва да има промяна. „Паркингът със счупените плочки, задлъстванията, с една църква, която има вход от запад, но се влиза от юг, защото от запад не можеш да влезеш, с една археология, която е най-ценната, но не е ясно какво ще направим, за да я покажем", коментира Диков.

През тази година се очаква да започне последният етап от разширението на ул. „Опълченска", който ще е в участъка между „Т. Александров" и „Сливница". Това каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и допълни, че цялостният ремонт ще струва 5,8 млн. лв. Около 60 на сто от стойността на целия този обект е свързана с подземната инфраструктура, обясни той.

Там са най-големите закъснения на тролеите, които се движат по улицата, обясни още Христов. Те закъсняват с по 10,12 минути средно, допълни той. Отчуждителна процедура има в малък участък от ул. „Цар Симеон" до ул. „Кирил и Методий". Заради разширението
ще бъде будната една обезлюдена къща, но няма да се засяга къщата на Георги Димитров, увери Христов. Къщата музей на Георги Димитров е включени в списъка със 100те туристически обекта на България.

Програмата за реконструкция и ремонт на уличната мрежа в София беше отложена за следващото заседание на СОС, за да могат съветниците да я разгледат детайлно. Освен ремонта на ул. „Опълченска", нея са включени и реконструкцията на бул. „Цариградско шосе", бул. „Дондуков", разширението на Лъвов мост, бул. „Владимир Вазов", бул. „Ботевградско шосе" и други.