/ БГНЕС
Необосновано е искането за сериозно увеличение на цената на водата. Съгласно официално становище, внесено в КЕВР, Столичният общински съвет като принципал и концедент на "Софийска вода", е изразил позицията си за необоснованост на сериозно покачване на цената на водата. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София

Днес на заседание на КЕВР е обсъдено предложение на "Софийска вода" за увеличение на цената на водата от 1,82 лв. за куб.м на 2,16 лв. за куб.м. Бизнес планът на дружеството предвижда до 2021 г. водата в София да поскъпне с 47% и да стане 2,69 лв.

Кметът Фандъкова каза, че на заседанието на КЕВР днес е имало спекулации по отношение на позицията на Столичната община по темата. Столичният общински съвет е изпратил своевременно своята позиция, подчерта кметът. Тя каза, че преди време е поискала пълна проверка на "Софийска вода" от страна на регулатора по отношение на данните, които те представят, за да обосноват исканото увеличение. Имам информация, че проверката е приключила, но все още няма доклад по този въпрос, отбеляза Фандъкова. Тя настоява да се обвържат резултатите на проверката с обсъждането на цената на водата.

В позиция на Елен Герджиков, председател на СОС, получена в БТА, се посочва, че ценовото предложение към бизнес плана на "Софийска вода" не е икономически обосновано. Това е становището на Столичната община, подкрепено с решение на СОС от 24 ноември 2016 г. и изпратено до КЕВР.

Ако водата в София поскъпне, ще се появи нова категория бедност

Изтъкването на нормата на възвръщаемост като основна причина за увеличение на цената на водата в момента е неприемливо. От една страна, защото нормата на възвръщаемост от 17% е определена през 1999 г. в концесионния договор и до момента този процент не е бил причина за вдигане на цената. От друга срана, защото при последното увеличение на цената през април миналата година с 3,4% нормата на възвръщаемост беше същата като сега, когато регулатора приема увеличение от 18%, се посочва в позицията.

В последните години Столична община води постоянни разговори за предоговаряне на нормата на възвръщаемост, но до момента дружеството категорично отказва да се съгласи.

В своето становище СОС обръща внимание на КЕВР на силното подценяване в бизнес плана на прогнозните количества потребена вода в следващия регулаторен период, които от своя страна са основен ценообразуващ фактор.