/ Булфото
Има политическа воля от всички групи в Столичния общински съвет (СОС) да се намери допълнително финансиране за услугата "Топъл обяд", заяви общинският съветник Борис Бонев пред журналисти в Съвета.

За 3.20 лв. на човек и с включени разходи за транспорт, няма как да бъде гарантирана качествена храна за ползвателите на социалната услуга, заяви Бонев. Търсят се опции да се дофинансира програмата „Топъл обяд“ от бюджета на Столичната община, така че цената да стане такава, че да се осигурява качествена храна, каза общинският съветник. Той подчерта, че е имал колебания дали има смисъл да продължава тази програма във вида, в който е в момента. "Защото не съм сигурен, че за ползвателите е по-добре да ядат боклуци или да не ги ядат въобще", заяви Борис Бонев. 

Помощ на две колела: Раздават топъл обяд на спирка в центъра на София (СНИМКИ)

Той съобщи, че днес беше поет ангажимент, че има политическа воля от всички групи да се намери това допълнително финансиране, така че цената на човек да стане адекватна и при провеждането на обществените поръчки, не само да има интерес от фирмите, които да предоставят тази храна, но и тя да бъде качествена.
Общо 1089 граждани в София са ползватели на социалната услуга "Топъл обяд" по процедурата "Осигуряване на топъл обяд" на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Столичните райони с договор по програмата са 14. Това са "Банкя", "Възраждане", "Връбница", "Изгрев", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Овча купел", "Подуяне", "Средец", "Сердика", "Слатина", "Красно село" и "Оборище".

В район "Надежда" общинското предприятие "Социален патронаж" осигурява обяд на общо 200 социално слаби. Обядът е на стойност 6 лева, но там тази сума се покрива изцяло от бюджета на Столичната община, заяви Бонев. Той каза, че предприятието "Социален патронаж" храни общо 1400 души при капацитет 1200. Затова по думите на Бонев в най-кратки срокове ще бъде предоставен отчетен доклад, в който ще се каже какво е техническото състояние на предприятието, какви са нуждите от инвестиции, подобряването и повишаването на капацитета. Целта според Бонев е постепенно всички програми, свързани с осигуряване на храна за нуждаещите се, да се случват през общинското предприятие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова, БТА