/ ThinkStock/Getty Images
Кърлежи плъзнаха повсеместно в София, напастта вече излезе от тревните площи. Причините са благоприятните за кърлежите климатични условия и недостатъчния контрол на Регионалните здравни инспекции по отношение на обработката срещу тези паразити, каза пред Дарик проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. От общината твърдят, че извършват обработка срещу кърлежи във всички райони, на места и по два пъти, но всяка година била "индивидуална откъм техния брой".

Над 50 кърлежа извадиха от главата на дете в София
 
Слънчево време и чести валежи са най-благоприятната предпоставка за увеличеният брой кърлежи. От здравното министерство обясниха, че заради сходния климат миналото лято са се снесли огромен брой яйца, които тази година вече са кърлежи.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обаче обясни, че не само климатичните условия са причината за това, на което сме свидетели.
 
Климатът е обосновал, но най-вече е и недостатъчният контрол на РЗИ, защото се провеждат курсове за това да се квалифицират хора и те да преценяват качеството на антикърлежовата обработка. 24-48 часа след пръскането трябва да се направи проба дали кърлежите са измрели. Това ако не се прави, не става“, каза Кантарджиев.

Дъждовното време пречи на пръскането срещу кърлежи в София
 
Заради усложнената ситуация на места се прави допълнителна обработка, твърди Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система” към Столичната община:
 
„По графици годишната обработка се извършва двукратно през април и май, както и през август и септември, но поради климатичните условия и времето се налага на места да бъдат извършени повторни обработки за по-голяма ефективност. В Южния парк онзи ден извършихме повторна обработка. В по-големите паркове се извършва повторна обработка за по-голяма сигурност и ефективност“, казаха от Столична община.

Ценни съвети: Какво да правим при ухапване от кърлеж
 
Към ранния следобед никой не отговаряше на посочените от фирмите, които извършват обработката срещу кърлежи, телефони за подаване на сигнали.