вятър момиче
вятър момиче / Thinkstock/Getty Images
Жълт код за бурен вятър е в сила за Сливен, Ямбол и още 15 области в страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В съобщение от Столичната община, във връзка с прогнозата за силен вятър за София и обявения жълт код днес, призовават гражданите да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, както и търговски обекти. На строителните обекти изпълнителите трябва да проверят състоянието на строителните огради, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също са приканени да проверят обектите си.
 
Три екипа на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община са на терен и реагират на място при сигнали. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути, информират от пресцентъра на общината.

В планините ще духа силен, по високите и открити части и бурен югозападен вятър, който през деня постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще отслабва. Облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд, над около 1900 метра - от сняг. Ще има и гръмотевици. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 3°.
 
По Черноморието ще бъде ветровито. Ще духа силен поривист вятър от юг-югозапад. Привечер ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 19°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, по северното крайбрежие до 4. Температурата на морската вода е 7-8°.