Внасяме лешояди от Франция
Внасяме лешояди от Франция / netinfo

Белоглавият лешояд се завръща в Стара планина, като първата стъпка за това е изграждане на волиера, а след Нова година ще бъдат внесени птици от Франция, съобщи Диана Костадинова, експерт в природен парк „Сините камъни”. Проектът, който цели да стимулира орнитологичния туризъм, се осъществява съвместно с неправителствената организация „Зелени Балкани”. Лешоядите са били отличителен знак на сливенската планина.
„Ще кандидатстваме по няколко проекта по оперативни програми от ЕС, като единия ще бъде за реинтродукция на египетския лешояд, заедно с парковете във Враца и Русе. Асоциацията на парковете в България ще бъде внесен проект по оперативна програма Регионално развитие. В момента на територията на парка се изграждат два заслона в местостта Равна река и на Слънчева поляна на Карандила. Довършва се екологична велопътека в местността Абланово”, каза експертът.
„Най-големия проблем на Природен парк „Сините камъни е безотговорното отношение на някои хора към всичко изградено ичувството на безнаказаност. Ежеседмично срещаме следи от вандалски набези. Последното, което отчетохме беше запалване на пейка в заслона под връх Българка и бяха начупени дъски, замълсяването е изключително голямо и се причинява най-вече от автотуристите, тъй като истинските туристи си връщат обратно боклука в раницата. Работим предимно сред младите у които се опитваме да възпитаме този принцип", обясни Диана Костадинова.
"Идеята да бъдат възстановени бари и тепавици като атракция в Балкана е спорен въпрос, защото голяма част от барите в местността „Долапите” влизат в резервата „Кутелка”, а резерватът е под управлението на МОСВ и там нещата са доста усложнени. По принцип развитието на екологичния туризъм е най-подходящо на територията на природния парк, който е вид защитена територия. Предпорлага се че там масовия туризъм трябва да отстъпи място на специализиран от рода на атракции, свързани с обичаите, но тук отново се опираме до културата на туристите”, смята Костадинова.