Трима сливенци в Националната енциклопедия „Бележити  българи на съвременна България”
Трима сливенци в Националната енциклопедия „Бележити българи на съвременна България” / Дарик Сливен, архив

Писателката Иванка Денева и видните й съграждани Соня Келеведжиева – преподавател и литературен критик, и световният шампион по вдигане на тежести  Норайр Нурикян са включени в престижното издание  под заглавие „Бележити българи на съврСоня Келеведжиеваеменна България”. То излезе в началото на настоящата година със знака на Висшата книжовна школа „Сириус4” и продължител на традициите на Великотърновската школа.

В енциклопедията „Бележити българи” са показани интегралното творческо присъствие и дейностите в различни сфери на сливенките Соня Келеведжиева и Иванка Денева, включването им в редица национални и международни антологии, справочници и енциклопедии,  отличия от конкурси и др.

Д-р Иванка Денева е представена с писателската, научно-изследователската, литературно-критическата и журналистическа дейност и със социално-творческите й проекти за изкуството. Прозата й е определена от критиката за „събитие в съвременната българска литература” (романа „Жарава”), а „Кръстопъти и ветрове” - като „роман за историческата ни съдба” (Н. Иванов), създаден с „балзаковски размах” (доц. П. Стефанов). Заради публикуването на  творчеството й в различни точки на Европа и света (Северна и Южна Америка, Англия, Непал, Канада, Турция, Испания, Сърбия, Австралия, Чехия и др.), биографията на Иванка Денева е включена в националната енциклопедия на прославящите България по света личности „1000 причини да се гордеем, че сме българи” и в изданието на  известните сливенци „Доколкото  знаем за тях”, в антология на Международната поетическа библиотека и Международното общество на поетите (Оуинг Милс, САЩ, 2004 г.), в „Световната испаноезична  антология на поетите на XXI век” , Мадрид, 2011 г.

Разностранните проявления в личността на Соня Келеведжиева са видни от работата й в сферата на учебно-образователния процес по литература, в книгите й, създаването и ръководството на ученически театрален състав, (където се изявява като сценарист и постановчик), редактор на ученическо литературно списание, водеща в миналото на телевизионно предаване за култура и като общественик.  Участва с доклади в национални научни конференции; редактор на книги, литературен критик и отличаван на конкурси автор. В анотацията към биографията й в енциклопедията „Бележити българи на съвременна България” за  преподавателската и литературно-творческа дейност на Соня Келеведжиева  четем думите: „Обичана българска учителка. Автор на голям брой научни книги”.

Норайр Нурикян е сред българите, изправяли многократно признателните ни сънародници пред вдигнатото, заради успехите му, национално знаме по спортни събития у нас и по света. Енциклопедията „Бележити българи”  анотира дейността му: „Известен световен шампион по вдигане на тежести. Почетен професор на Армения”. В биографията му респектират двете олимпийски шампионски титли (от Мюнхен и Монреал), множество медали, присъствието му „в първата почетна десятка сред всички спортисти на България”. Последовател на традициите и школата на Ив. Абаджиев, заедно с него и самостоятелно изгражда над двадесет бележити спортисти – шампиони от световни и олимпийски игри. Заемал висши административни длъжности в БФВТ и в Световната федерация. За спортни заслуги е удостоен с най-високите  български медали и  отличия, вкл. орден „Стара планина”. Олимпийският комитет на Армения му присъжда „златен медал” през 2010 година.