Тих митинг на родители на деца с увреждания
Тих митинг на родители на деца с увреждания / Яна Зафирова

За пореден път родители на деца и хора с увреждания в Сливен отправиха искания за реформи в образователната, здравната и социална система.

Сред исканията са възлагане на допълни функции на Държавна агенция за закрила на детето, промени в закона за интерграция на хора с увреждания и Правилника за прилагането му.

Експертните лекарски комисии към ТЕЛК-овете да са равностойни и по местоживеене, да се осигуряват безплатно  всички помощни средства , модели на детски колички, позициониращи столчета, протези, сухови и зрителни инпланти. По думите на майка на 5-годишно момиченце с церебрална парализа сегашните середства не са годин за използването от деца. Тя заяви още че макар и  да се набират документи за Програмата „Лични асистенти „ това е нещо унизително“ и настоява да се улесни процедурата за кандидстване като това стане Решение към ТЕЛК.

Необходима е достъпна среда за хората с увреждания, не само в училищните заведения, а и 

Тих митинг на родители на деца с увреждания
netinfo
в останалите институции, са сред остналите искания.

Родителите, заявиха, че протестът не е политически и не получават финансови средства от нито една партия.  Те се надяват да получат отговор от институциите и исканията им да бъдат регламентирани.

 

Специализиран микробус, предназначен за нуждите на децата с увреждания, ще бъде на разположение на социалните заведения в Сливен в края на месеца. Част от детските площадки в града ще бъдат оборудвани и със специални люлки за децата със заболявания. Местата им ще бъдат избрани след консултация с родителите. Това каза днес кметът на Сливен Кольо Милев в разговор с майки на деца с увреждания.

„В дълг сме на хората със специални потребности. Изпълняваме законите и политиката на държавата в тази сфера, но има много неща, които трябва да се променят“, каза кметът Милев. Той посочи, че стъпки в тази посока в общината са направени и даде пример с  осигуряването на среда за обучение на деца с увреждания в детска градина „Калина". „Надявам се скоро да направим достъпни още детски заведения и училища в общината“, допълни Милев.

 

Заместник-кметът Румен Андонов пък уточни, че общината е предвидила общо в 7 500 000 хил. лв. на година за извършване на социални дейности. 2 300 000 лв. от тях са собствени средства, а 803 000 хил. лв. са за капиталови разходи. Цената на микробуса за хората с увреждания е 90 000 лева. Средствата се отпускат от капиталовата програма.

 

Към момента община Сливен предоставя няколко вида социални услуги за хората с увреждания. Двата дневни центъра – за деца с увреждания и за възрастни в кв. „Дружба” са с капацитет по 30 души всеки. Сградите им са ремонтирани и със специализирано оборудване, което е едно от най-добрите в страната. По проект на община Сливен са разкрити  центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв. „Българка”, в кв. „Ново село”, в които са настанени деца, изведени от институции. Една от услугите на Общностен център по проект „ОПОРА” е ранна интервенция за деца с увреждания, а по договор с УНИЦЕФ предстои да започне  предоставянето на услуги от Центъра за детско психично здраве. Община Сливен предоставя и услугата „Личен асистент”, заявления за която се приемат до 9 април.