/ Gulliver/Getty Images
Жители на ромския квартал „Надежда“ в Сливен сe измъкват през дупки в бетонната стена, издигната около махалата и така пропускат проверките на контролно-пропусквателния пункт.  

Във връзка с неспазването на противоепидемичните мерки в града вчера се състоя среща с лидерите на местните общности в „Надежда“ и „Речица“ по инициатива на областния управител Чавдар Божурски.

Срещата бе предизвикана от факта, че от 36-те хоспитализирани пациенти, една трета са от "Надежда" и една трета - от район в "Речица". Рискът от пренасянето на заразата и концентриране на случаите там е особено сериозен заради голямата гъстота на населението, става ясно от съобщение на сайта на Общината.

В двата квартала, по препоръка на здравните власти и с решение на Областния кризисен щаб, ще бъдат карантинирани и контактните лица, които живеят на един или съседни адреси. Кметът и областният управител се обърнаха към актива на местните общности за съдействие да подпомогнат организирането на разяснителна кампания и да обединят хората в разбирането, че противоепидемичните мерки, включително и назначените задължителни домашни карантини, трябва стриктно да се спазват.

В онлайн интервю за медиите от региона кметът Стефан Радев обясни, че затварянето на квартала се обсъжда вече повече от месец. Според него обаче той не може да функционира без достъп до останалата част от града, но въпреки това е възможно мерките да бъдат затегнати още. „Ако говорим за затваряне на някое населено място или град, примерно Банско, той може да функционира самостоятелно. Ако говорим за един квартал,не е проектиран да функционира самостоятелно. Там няма аптека, няма банкомат, няма достатъчно магазини, няма болници, няма медицински специалисти, химиотерапия, хемодиализа. Няма как да функционира без хората да излизат за всички тези неща до останалата част на града. Освен това, когато говорим за един град – хората живеят и работят там. Когато говорим за един квартал – много малка част от хората работят в квартала. Те работят на други места“, посочи градоначалникът и уточни, че каквито мерки са предприети в „Надежда“, същите важат и за част от квартал „Речица“, където концентрацията на заразени хора е по-голяма и откъдето са последните случаи.

По данни на Националната информационната система на Министерството на здравеопазването общо диагностицираните лица с коронавирус в Сливен са 36, от които 22 са активни.