Училищата посочват как ще образуват бала за прием след 7 клас
Училищата посочват как ще образуват бала за прием след 7 клас / netinfo
Предложение за оптимизация на училищната мрежа в Община Сливен е внесло в Общински съвет общинското ръководство. Директорите на училищата са запознати с идеята. Промяната няма да се отрази на броя на учителските места и на учениците.

 „Преструктурирането се налага заради изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, според които обучението трябва да е на една смяна“, обясни кметът Стефан Радев. Той допълни, че към момента това не е постигнато, а срокът е учебната 2020- 2021 г.
Изводът от направен анализ на цялата мрежа от общински училища, раждаемостта и броят на децата е, че обучението може да се организира така, че децата да учат на една смяна.

„Предлагаме промяна, свързана с устойчивото бъдеще на училищата. Ако не направим такава реформа, ще трябва да се намалят паралелките на тези училища, чиято материална база не позволява обучение на една смяна. Идеята е мрежата да се направи така, че да се запази и броят на паралелките, и децата да учат на една смяна, и да се натоварва максимално материалната база на училищата“, обясни още кметът.

Заместник-кметът Пепа Чиликова добави, че другата причина за промяната, са изискванията за обхващане и задържането на децата в училищата. Тя конкретизира какви са предложенията за оптимизация на училищната мрежа. Едно от предложенията е Средно училище „Хаджи Мина Пашов“ да се преобразува в основно училище. Другото предложение е Основно училище „Д-р Петър Берон“ в с. Жельо войвода  да се преобразува в обединено училище. Предлага се още Основните училища „Юрий Гагарин“ и „Братя Миладинови“ да бъдат преобразувани  в обединени училища. Предложението предвижда Средно училище „Пейо Яворов“  и  Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Пейо Яворов“. Предлага се още Основно училище „Панайот Хитов“ и Средно училище „Йордан Йовков“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Панайот Хитов“. Друго от предложенията предвижда Начално училище „Васил Левски“ и Основно училище „Д-р Иван Селимински“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Основно училище „Д-р Иван Селимински“.

Кметът Стефан Радев допълни, че с вливане на НУ „Васил Левски“ в ОУ „Д-р Иван Селимински“ сградата на началното училище пак ще се използва, но децата ще могат да продължат да учат след началния курс в основното училище.

„За СУ„Пейо Яворов“ се предлага създаване на хуманитарен профил. Идеята е, че Хуманитарната гимназия трудно успява да направи и една паралелка. Поне последната година беше трудно“, коментира Стефан Радев.

ОУ „Братя Миладинови“, за което се предвижда да стане обединено, тоест там да се учи до 10 клас, има идея по-големите ученици да се обучават в сградата на бившия техникум по машиностроене. „И в ОУ„Панайот Хитов“, и в СУ „Йордан Йовков“ има към момента доста празни учебни зали. Базата на средното училище е сериозна. Предложението ни е тя да бъде дадена на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, заяви още кметът Стефан Радев.

Има предложение ПГИ „Проф.Д-р Димитър Табаков“ , която в момента е в част от сградата на ОУ „Елисавета Багряна“, да се върне в основно училище „Хаджи Мина Пашов“. „Там ще има възможност обучението да е на една смяна. Разглежда се и вариантът Гимназията по икономика да ползва част от базите на ОУ „Елисавета Багряна“ и на СУ „ Константин Константинов“, но това е вариант, при който се разделя на две гимназията и няма да е удобен за учениците и учителите“, каза още кметът.

Преобразуването на училищата може са стане веднага с решение на Общински съвет-Сливен. Там, където трябва ремонт, промените ще станат след извършване на ремонта. Необходимо е да се направи проект за ремонта, да се остойности и да се разговаря с Министерството на образованието за финансиране на ремонтите.

Предложението вече е внесено в Общински съвет- Сливен. “Това сигурно не е единственият възможен вариант. Както винаги съм казвал, сме отворени за идеи“, добави още кметът Стефан Радев.