„Падащи звезди” ще се виждат тази нощ на небето
„Падащи звезди” ще се виждат тази нощ на небето / Детски комплекс - Сливен, архив

Всяка година, от 16 до 25 април, по орбитата си около Слънцето, Земята пресича рой от частици твърда материя - отломки от кометата С/1861 I - Тачър (с период на обикаляне около Слънцето от 415 г.).

Радиантът на Лиридите лежи на границата между съзвездията Лира и Херкулес. Пиковият момент е на 22 април през нощта или в ранните часове на 23-ти. В небето ще се наблюдават слаби, бели метеори, които могат да достигнат до 20 за час, съобщи за Дарик Диана Кирякова - физик в Астрономическа обсерватория към Детски комплекс - Сливен. Движат се с около 50 км/сек. Тази година има благоприятни условия за наблюдението на Лиридите, тъй като Луната е в новолуние и малкият й сърп няма да попречи на красивата гледка.

Лиридите са един от най-древните метеорни потоци. Първите данни за наблюдения идват от 22 май 687 г.пр.н.е.(според Юлианския календар) от китайския историк Цо Чуан, който пише: "В деня ксинг-мао от 4-тия месец на лятото (в седмата година на крал Зуанг от Лу), през нощта в полунощ звездите започнаха да падат като дъжд."

За първи път в историята на наблюдение на метеори, учени от NASA, любители астрономи и астронавтите на борда на Международната космическа станция ще се опитат да направят 3D фотография на метеорите от Земята и Космоса.

От 24 април до 20 май ще се наблюдават Акваридите. Те са метеорен поток,  породен от Халеевата комета. Средната плътност в максимума, който се очаква да настъпи на 6 май, е около 40 метеора за час.

„Метеорите са видими с просто око. Най-доброто място за налюдение е на тъмно, далеч от светлините на града. Посоката няма особено значение, тъй като метеори могат да се появят навсякъде” - каза Кирякова.

От 27 април до края на месеца ще могат да бъдат наблюдавани четири планети. Венера ще е малко над западната част на хоризонта, Юпитер ще залязва, на небето ще свети и Марс, който е в съзвездие Лъв, а на източния хоризонт изгрява Сатурн и ще се наблюдава през цялата нощ. Това са най-ярките планети, които могат да бъдат наблюдавани с просто око. Рано сутрин ще се вижда и Меркурий.