Осем предложения за носител на наградата „Добри Чинтулов”
Осем предложения за носител на наградата „Добри Чинтулов” / Дарик Сливен, архив

Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на свое заседание разгледа получените предложения.  По азбучен ред, номинираните за голямата награда са:

Валентина Радинска – поет, преводач. Тя е предложена от Инициативен комитет. Като творец и общественик Валентина Радинска е утвърдено име в културния живот. Родена в Сливен, тя творец с високи художествени резултати в областта на литературата и с принос в духовното развитие на страната.. През годините на своята професионална и творческа реализация Валентина Радинска уверено следва посоката, в която я води вътрешното й убеждение, „че животът и любовта раждат поезия”.

Деньо Денев - поет, номиниран от Военен клуб – Сливен и Издателство „Обнова”. Деньо Денев е утвърдено име в съвременната българска литература, автор на книги с поезия, литературна критика и публицистика. Автор е на пиеси, публикувани в списания и поставяни на сцена. Написал е и е публикувал статии и литературни портрети за редица изтъкнати съвременни творци. Д. Денев е съставител на антологията „Двеста български поети от 20 век”, негови стихове са превеждани в чужбина. Повече от 30 г., на доброволни начала, е художествен ръководител на литературния клуб „Й. Йовков” при Военен клуб – Сливен, като е представил над 20 млади автори /ученици и студенти/ със стихове, разкази и рисунки в централния печат.

Друго предложение е Димитър Караминков – диригент. Той е предложен от Школа по изкуствата „Млади виртуози” – Сливен и Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров” при НЧ „Зора 1860”. Димитър Караминков  е диригент  на Симфоничен оркестър – Сливен. Концертните програми, представени пред сливенска публика под негово ръководство, включват шедьоври от всички стилове и епохи на западноевропейската и руска класика. По негова идея репертоарът на оркестъра се разширява жанрово с изпълнения на поп, рок и филмова музика, поднесени атрактивно в подходящи аранжименти, което води до привличането на нова публика. Отлично работи с младите музиканти, воден от убеждението, че талантливите деца трябва да бъдат подпомагани в изграждането им като музиканти.

Илия Костов - сценарист, кинорежисьор, писател, продуцент, номиниран от Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори и Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи. Приносът на Илия Костов за развитието на българската култура е доказан от успеха на неговите сценарии, филми и книги. Илия Костов  има богата филмография, която включва документални и игрални филми, и телевизионни новели. В неговото творчество осезателно присъства духът на родното място, което е видно от някои от неговите филмите  - ”Градът на ветровете” /док./, „Мадам Бовари от Сливен”/игр./, „Слънчево” /игр./

Художникът доц. Красимир Карабаджаков също е номиниран за наградата. Предложението е от името на Съюза на българските художници. Красимир Карабаджаков е член  на Съюза на българските художници и член основател на арт група ДИСКО 95. Участва със свои творби в изложби в страната и чужбина и в редица кураторски проекти. Носител е на награди  за живопис от национални конкурси. Красимир Карабаджаков е доцент по живопис във факултет „Изобразително изкуство” на ВТУ „Кирил и Методий” – Велико Търново.

Найден Вълчев – поет, номиниран от Съюза на българските писатели. Найден Вълчев е един от най-ярките съвременни поети, автор на редица поетични книги и поеми за възрастни  и деца. Преводач на стиховете на най-известните руски и белоруски поети, за което получава високата оценка на специализираната критика.  По негови стихове звучат популярни песни, създадени от български композитори / „Една българска роза” в изпълнение на Паша Христова/. Найден Вълчев е носител на национални и международни награди и отличия.

Актьорът Тодор Близнаков е номиниран от Съюза на артистите в България. Тодор Близнаков е работил в трупите на ДТ – Добрич, ДТ – Сливен и ДСТ „Алеко Константинов”. Активният си творчески потенциал в периода 1981 -1996 година той отдава  на Сливенския театър и сливенската публика. На сливенска сцена създава запомнящи се образи под режисурата на Иван Урумов, Елена Цикова , Борислав Чакринов  и др.

Тодор Кръстев – композитор, предложението е от Съюза на българските  композитори. Професионалният и творчески път на Тодор Кръстев е свързан с народната музика и Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен. В ансамбъла Тодор Кръстев преминава по всички стъпала на професията – изпълнител, концерт майстор, диригент на оркестъра и хора, главен художествен ръководител и директор. Автор е на 250 композиции – песни за солисти, дуети, песни за хор и оркестър, оркестрови пиеси и др. С АНПТ е реализирал записи в БНР и БНТ. Носител е на високи награди и отличия от национални и международни конкурси и фестивали.

Материалите за номинираните за наградата са на разположение на интересуващите в стая 220 на общината. Следващото заседание на комисията е насрочено за 16 октомври 2013 г.

Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” се присъжда за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и Сливенския край.