Областната болница има достатъчно специалисти и апаратура, които да поемат спешните случаи
Областната болница има достатъчно специалисти и апаратура, които да поемат спешните случаи / netinfo

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която задължи всички болници да оказват спешна помощ на хората, които се нуждаят от нея. Документът получи и ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен. Болниците са длъжни да извършват възможния обем медицински дейности при пациенти в спешно състояние, независимо от това дали са потърсили помощ сами, или са доведени от Центъра за спешна помощ или от други органи и лица, както и без оглед на гражданство, адрес и здравноосигурителен статус на пациента.

Болницата, в която е постъпило в лице в спешно състояние, незабавно организира извършването на преглед, изследване и диагностициране на лицето, независимо от наличието или липсата на договор по съответната предполагаема клинична пътека към болницата и НЗОК, пише още в заповедта. Спешната помощ у нас е разделена на две структури- Център за спешна помощ и Спешно отделение. Центърът по спешна медицинска помощ е 100 процента държавна структура и е отделен от структурата на болницата. Отделението по спешна медицина, което е структура към болницата, обслужва всички пациенти, потърсили помощ по спешност, и тези, които са транспортирани от Центъра за спешна медицинска помощ.

Областната болница е обезпечена с достатъчен брой специалисти и апаратура, за да поеме спешните случаи. Съвременните схващания за развитието на здравеопазването в Сливен предвиждат лечебното заведение да се превърне във високо технологична болница. Предвижда се тя да стане травмен център, център по донорство, както и база за специализация на млади лекари. От болницата са категорични, че обслужват всички пациенти, независимо от техния етнос или здравен статус. Всяка година лечебното заведение акумулира загуби от такива пациенти, но продължава да го прави заради хуманното отношение към болните.