„Не!” - на кариера в Малко Шарково
„Не!” - на кариера в Малко Шарково / Общински пресцентър - Болярово

Общественото обсъждане на инвестиционното предложение “Добив на индустриални минерали – габродиоритови порфирити и базалти от площ “Болярка”, находище Болярка” в землището на с. Малко Шарково, община Болярово събра на 24 август в селото местни жители, общественици, общинско ръководство и медии. Там бяха кметът на общината Христо Христов, кметският наместник на селото Тодорка Метаксова, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, представители на инвеститорите и провелите проучванията експерти, представител на РИОСВ - Стара Загора, представители на национални и регионални медии, специалисти от Областна администрация, общински съветници, кметове и кметски наместници от съседните селища, природозащитници и жители на село Малко Шарково, както и на няколко от съседните населени места, включително и общинския център.

Управителят на фирма “ЕЛИМАР”ООД – Елена Маринова представи доклад, в който запозна присъстващите с техните инвестиционни намерения. Бе дадена думатаи на наетите от инвеститорите специалисти и експерти, правили проучванията и изготвили докладите по оценка на въздействието върху околната среда. На въпросите до каква степен и как ще се отрази това на селото и на околните селища, в становищата бе представен вариант да компенсират донякъде щетите, а Елена Маринова заяви, че на въпросите на жителите и природозащитниците ще бъде отговорено писмено.

Кметът на община Болярово Христо Христов заяви, че жителите на цялата община са силно против тези намерения и са заставали зад това си мнение многократно при провеждане на срещи и чрез внасяне на подписки в общинската администрация. Той припомни хронологията на проблема.

През 2010 г. в община Болярово е входирано писмо от фирма “ЕЛИМАР” ООД относно търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми, за което са получили разрешение от МОСВ. Следва становище на РИОСВ - Стара Загора и решение на МОСВ, според което цялостният проект за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми в площ “Болярка” нямало вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони “Дервенски възвишения” и “Дервенски възвишения 1”.

През 2012 година МОСВ съобщава на община Болярово за процедура за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение, а РИОСВ - Стара Загора решава да не се извършва въпросната оценка и че инвестиционното намерение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони. На това незаконно решение Община Болярово, с помощта на екологични организации, успя да се противопостави чрез жалба до Административен съд - Стара Загора, припомни кметът Христов. Това води до промяна в решението на РИОСВ,  инвеститорите са задължени да извършат оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони. През 2014 г. РИОСВ Стара Загора дава положителна оценка на внесения при тях Доклад за ОВОС.

Следва искане за организиране на среща за обществено обсъждане на доклада, на което община Болярово отговаря многократно с отрицателен отговор, подкрепена както от жителите на общината и от Общинския съвет в Болярово, така и от внесени в община Болярово подписки от жителите на с.Малко Шарково и с.Мамарчево.

В общината е постъпило и становище от Българско дружество за защита на птиците, с което не приемат изводите за липса на въздействие върху приоритетни видове, представени в докладите по ОВОС и ОС, а именно царският /кръстат/ орел, каза още Христо Христов. По данни на БДЗП на отстояние 1 км от територията на инвестиционното предложение се намира гнездо на царски орел, а тежките техники, изкопните и взривни дейности в радиус от 3 км от гнездото би създало риск от прекъсване на мътене или трайно напускане на заетата от орлите територия.

Твърдата позиция на община Болярово беше изявена както в Административен съд - Ямбол, така и във ВАС, но процедурата по обжалването беше в полза за продължаване на процедура по организиране на обществено обсъждане. Горното бе затвърдено и от решение на РИОСВ - Стара Загора за възобновяване на процедура по глава шеста от ЗООС, която беше спряна по време на съдебното оспорване” - каза кметът Христов.

Жителите на Малко Шарково не искат кариера в селото и ще се борят, за да защитят позициите си, стана ясно на общественото обсъждане.

След дългите разисквания и дискусии, общинският кмет Христо Христов затвърди за пореден път становището на жителите на селото, кметският наместник и всички присъстващи, представители на жителите на общината и природозащитниците – в селото кариера няма да има, никой от тях не би позволил и ще продължават да отстояват това по всички начини.