Лекари: Директорката на РЦЗ-Сливен защитава частни интереси
Лекари: Директорката на РЦЗ-Сливен защитава частни интереси / netinfo

Управители на общински здравни заведения и директорът на областната болница в Сливен обвиниха директора на РЦЗ д-р Ивелина Георгиева, че лобира за интересите на частно здравно заведение. Това стана на обща пресконференция, в която участваха областният управител на Сливен Марин Кавръков, изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Йордан Котов, управителите на "ДКЦ-1" д-р Александър Александров, на "ДКЦ-2" д-р Слави Величков и на "Дентален център"-Сливен д-р Живка Георгиева. Те смятат, че д-р Георгиева трябва да се ръководи от принципа на равнопоставеност, защото е представител на държавата, а действията й показват обратното.

Повод за техните обвинения е сключен договор на Районния център по здравеопазване с частен Диагностично-консултативен център за работа по проект, финансиран по програма ФАР. Проектът „Подобряване на състоянието и интеграцията на малцинствените групи в неравностойно положение" е насочен предимно към здравнонеосигурените роми. За извършването на профилактични прегледи по проекта Министерството на здравеопазването е предоставило три подвижни кабинета. След приключването на дейностите, оборудваните медицински камиони са оставени в двора на частната болница, чийто Диагностичен център е извършвал прегледите. Според управителя на "ДКЦ-2" д-р Слави Величков, с това свое решение д-р Георгиева е ощетила общината и тя не трябва повече да бъде на този пост. Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Йордан Котов изрази недоволство, че медицинският център към болницата не е отговорил на критериите за изпълнител по проекта.

„Нашият център има много добра акредитация и няма толкова отлично подготвени специалисти като тези в нашата болница. Аз претендирам че центърът би трябвало да попадне в критериите и ние би трябвало да участваме в проекта. Ако за в бъдеще идват такива проекти и те са насочени към населението на град Сливен, нека това стане обществено достояние и изпълнителят да бъде избран обективно", каза д-р Котов.

Управителят на ДКЦ-2 д-р Александър Александров заяви, че лобирането на д-р Георгиева за частното заведение има за цел извличане на материални облаги само за това лечебно заведение и се подтиска конкуренцията в лицето на общинските дружества. Управителят на "Денталния център" д-р Живка Георгиева също изрази недоволство от предпочитанията към частното лечебно заведение и се присъединява към мнението на колегите си, че с поведението си директорът на РЦЗ само пречи, а не помага да се осъществява лечебна дейност.

Областният управител Марин Кавръков заяви, че е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването за разясняване на проблема с мобилните кабинети. Той ще настоява те да бъдат предоставени на община Сливен или на областната болница. Марин Кавръков допълни, че ще сигнализира съответните служби да направят разследване и анализ на ситуацията. Идната седмица във вторник той ще има среща в столицата по този казус. Според областния управител, ако камионите останат в Сливен, ще са изключително полезни за региона, защото ще обхващат трудно достъпните и селските райони, в които няма лекари и пациентите са възрастни и с тежки заболявания.

Директорът на РЦЗ-Сливен д-р Ивелина Георгиева заяви пред журналисти, че частното здравно заведение е избрано, защото отговаря на критериите за изпълнител на проекта. Те пък са определени от д-р Георгиева и на тях отговаряли само частното "ДКЦ-Сливен" и общинското "ДКЦ-1". "ДКЦ-1" обаче не отговаряло на законовото изискване за провеждане на конкурс за управител на лечебното заведение. Не се наложило обявяване на малка обществена поръчка по проекта, защото сумата, получена по него, не надвишавала 15 000 лв. Отпуснати били 14 500 лв. за извършване на три вида дейности - АГ-прегледи, ехография на коремни органи и клинични изследвания. Мобилните структури са собственост на Министерството на здравеопазването. Проектът е приключил, но д-р Георгиева е поискала да бъдат отпуснати допълнителни средства за продължаването му.

На 12 октомври е получено писмо от министерството, че дава още 44 000 лева. До края на годината, в рамките на два месеца, трябва да се извършат още над 1 000 прегледа и над 800 клинични и ехографски изследвания. Този път, заради по-високата сума, ще се проведе обществена поръчка. За изпълнител ще се избере това здравно заведение, което отговаря на същите критерии. Д-р Георгиева обясни, че трите камиона с медицинска техника са в гаража на „ДКЦ-Сливен", защото е сключила договор за отговорно пазене, при пълна забрана за ползване на техниката. „Аз не разполагам с паркинг или собствен гараж, където да ги съхранявам, а става въпрос за техника за милиони, която е застрахована. Ако някой желае да съхранява безплатно, моля да заповяда", каза д-р Георгиева. Тя поясни, че следващата година Министерството на здравеопазването може да реши техниката да бъде предоставена на друга област. Изискването е, че през следващите три години тя трябва да бъде изразходвана по предназначение- за профилактика на здравнонеосигурени. „Ако общинските лечебни заведения желаят техните лекари да отидат на село с камиончетата, да осигурят безплатна помощ на хората, да заповядат. На секундата ще сключа договор и ще им предоставя камионите. А що се отнася до това, че защитавам нечии интереси, този, който го казва, да го докаже там, където трябва", каза в заключение директорът на РЦЗ-Сливен.