Искат ясни мотиви за преструктурирането на Военна болница
Искат ясни мотиви за преструктурирането на Военна болница / Дарик Сливен, архив

Работещите във Военна болница Сливен искат яснота за мотивите за предлаганото преструктуриране на лечебното заведение. Това обявиха днес ръководителите на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа”. „На срещата ни във Военно медицинска академия така и не ни бяха представени мотиви защо е избрана точно сливенската Военна болница за преобразуване в търговско дружество. Ние искаме да получим отговор какви са намеренията относно нашата болница и какво ще бъде бъдещето й като търговско дружество” – заявиха председателят на синдикалната организация „Подкрепа” д-р Бисер Бояджиев и Славка Милчева от КНСБ.

От болницата са поискали среща в министерството, за да представят финансовите резултати на МБАЛ - Сливен, които да бъдат сравнени с представените от ВМА. Д-р Бояджиев твърди, че преди две години, когато преструктурирането на болницата отново е стояло на дневен ред, се е оказало, че представените от ВМА и МО финансови резултати за сливенската болница не били верни.

„За нас не е ясно защо Военна болница - Сливен с преструктурирането си трябва да плати цената за големите загуби, които е натрупала ВМА. На среща в Съвета за синдикално сътрудничество проблемът е обсъден, заедно с ръководството на ВМА, и е направено предложение до министъра да не се закриват структури, а да се направи 10-процентно съкращение от щата на Военномедицинска академия и смятаме, че за това има много резерви – неработещи пълноценно звена, натовареност на персонала и прочее” – категорични са сливенските синдикалисти.

От МБАЛ - Сливен напомниха, че отново се явяват изкупителна жертва на всички икономии, които трябва да направи ВМА, след като през 2009 година тук е направено 40-процентно съкращение, а в останалите военни болници в страната съкращенията са били минимални.

Щатът в Сливен в момента е 82 човека, а икономическите показатели са по-добри от болници с по-голям щат, категорични са от синдикатите и припомниха, че сливенската болница, освен обслужването на военни, военни от запаса и резерва и ветерани има ангажимент и с контингента на полигон Ново село.

 

Субсидията за Военна болница – Сливен годишно е около 1,5 милиона, а печалбата на болницата е около 1 300 000. Средната заплата на 47-те лекари в болницата е около 680 лева, те работят в седем отделения.