Фермери предупредиха за криза в млекопроизводството
Фермери предупредиха за криза в млекопроизводството / DarikNews.bg, архив

Предстоят масови фалити на ферми, производители на отговарящо на европейските стандарти сурово мляко и ликвидиране на млечното производство в България, предупредиха в Сливен представители на Регионалните асоциации на Националния съюз на говедовъдите в България от градовете Стара Загора, Пловдив, Добрич, Нова Загора, Шумен и Сливен, на Националния съюз на млеко и месопроизводителите – Ст. Загора, Асоциацията на животновъдите „Тракия милк” – Пловдив и на Националните асоциации на овцевъдите и козевъдите. „От началото на годината млекопреработвателите значително намалиха изкупните цени на суровото мляко, забавят плащането му от 60 до 90 дни и едностранно прекратяват договорите си за доставка с фермите. В цялата страна изкупната цена на сурово мляко от фермите е под неговата себестойност и има отказ да бъде изкупувано в отделни райони” – алармираха фермерите. Те изброиха няколко причини за кризата в бранша – нерегламентирано масово използване на сухи млека и растителни мазнини в производството на млечни продукти и черния пазар при изкупуването на недекларирано сурово мляко от малките мандри; неконтролирания внос на обезмаслени млека /като сурови млека/ от ЕС; занижения контрол от страна на МЗХ и БАБХ и ниските наказателни санкции; неефективно разработените и прилагани форми за подпомагане на млечното животновъдство в България и др.

Фермерите смятат, че е необходимо прилагането на Наредбата на Министерството на земеделието за специфичните изисквания към млечните продукти във варианта, разработен от министерството и приет от министър-председателя Бойко Борисов. Те изразиха опасения, че е възможна промяна в текстовете й преди обнародването й в Държавен вестник и подчертаха, че всяка промяна и компромис с малките мандри, работещи с растителни мазнини и сухи и други млека /освен суровите/ ще доведе до още по-голям срив в бранша. Представителите на различните организации настояха БАБХ да извършва ефективни проверки и да налага драстични наказания на нарушителите, като при повторно констатирано нарушение мандрите да се затварят. Сред исканията им са също намаляване срока за разплащане между производители, преработватели и търговци на 15-20 дни от доставката; подпомагане и насърчаване на поливното земеделие в страната, което е важно за добиването на фуражи за животните и др.

В Сливен фермерите обявиха, че ще поискат отзоваването на представителя си в Брюксел – Диляна Славова, която е и председател на Съюза на млекопреработвателите.  Те предупредиха, че ако бъдат нанесени поправки в текста на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, ще сезират Европейската комисия.